Страници

събота, 6 август 2016 г.

Мадейра - градината с вечна пролет

   Когато се връщали от далечните земи,португалските мореплаватели се отбивали на Мадейра.Всеки от тях оставял по нещо, от причудливи растения до странноизглеждащи тогава дървета.И така малко по малко острова се изпълнил с растения от къде ли не.А почти постоянния пролетен климат на острова позволява те да си растат необезпокоявани от климатични промени цяла година.

За целия остров разказвам в : Мадейра - островът събрал всички цветове на земята

За столицата на острова: Фуншал - столицата на Мадейра   Има едно място на острова,високо над столицата Фуншал където са разположени едни градини,както се казва градини за чудо и приказ.Тропическата градина Монте Палас и ботаническата градина на Мадейра.
   Прочетох,че площта на тропическата градина Монте Палас е около 70000 кв.м. великолепие.Не съм сигурна доколко снимките предават тази тропическа красота,но това е едно наистина много красиво място и много екзотично.Алеи и стълби се вият сред висока растителност,дървета и палми има навсякъде,а между тях тече вода.Между растенията има много скулптури,каменни фигури и пана от азулежу по стените.Има японска градина оформена по типичния за тях начин със задължителните езерца с червени и шарени шарани кои,бонзаи,азиатски фигури и постройки оформени като пагоди.Освен това в градината има музей,който представя африканско изкуство,както и зала подредена с минерали,скъпоценни и полускъпоценни камъни,показани така както се намират в природата.И още и още...
    Вървим нагоре надолу от един храст на друга палма,които се редуват с нещо цъфтящо.После стигаме до езерото с изливащата се вода над него и гордия бял лебед,който царствено си плува за да могат всички да го снимат.И така докато се усетихме и те минали часове.
   Един съвет от мен,въпреки че е градина бъдете със стабилни обувки.Аз го разбрах това по трудния начин.Всички алеи са от остри камъчета,които усещах през цялото време през сандалите си.Уж съм досетлива,ама явно не винаги.Камъчетата не са направени за затруднение и мъчение на туристите,а напротив при тази влага там и доста стръмни алеи и стълби нагоре надолу,ако беше гладко трябваше да има и медицински център със специалист ортопед към градината.
      До този тропически рай най-лесно се стига по въздух от вода или иначе казано качвате се на лифта,чиято начална станция се намира до Марината.


 След като се надишахме и заредихме с тропици,дойде ред и на ботаническата градина.Прехвърлихме се на следващия лифт и той ни свали надолу точно до нея.Тя не е така пищна и зелена като тропическата,но е не по малко красива.В нея се намира цветния килим,който краси почти всяка картичка за Мадейра или Фуншал.Гледките към града и океана са също много впечатляващи.


   Това,че наричат Мадейра Острова на цветята изобщо не е преувеличено.На остров с вечна пролет цветята са навсякъде.На места засадени с човешка помощ,другаде оставени на самооотглеждане, те буквално заливат целия остров.Човек може да завърши ботаника само ако се разхожда из острова.
 Голяма част от острова е зает и с гори.Докато го пресичате ще минете през евкалиптови,борови и защитените от Юнеско лаврови гори.Зелено и цветно е и в столицата Фуншал:Полезни съвети за градините(тропическата и ботаническата):
-удобни обувки
-ако изберете да използвате лифт и в двете посоки,вземете си комбиниран билет за него и градините
-от лифта до тропическата градина на около 100 метра в едната посока са тобоганите,а в другата посока е лифта,който ще ви свали до ботаническата градина.При него също има комбиниран билет с градината,при това само за отиване или и в двете посоки.Когато видят че взимате еднопосочен билет,веднага към него ви дават и разписание на автобусите,които тръгват от ботаническата градина до центъра на Фуншал.Номерата са 29,31 и 31А.Спирките са точно до изхода на градината.Има малко кафене където може да пиете нещо докато си чакате автобуса.Слизането с автобус също си е немалка атракция,защото виждате в действие разминаването по тесните наклонени улици.
-цената на билета за ботаническата градина е 5 евро,цената за тропическата е 10 евро като включва и дегустация на вино мадейра.

-в Монте има и други по-малки градини,където няма такава разнообразна растителност,но гледката е впечатляваща.Затова си преценете дали имате достатъчно време и за тях.Ние нямахме нито време,нито крака за повече градини.
-заведението на горната станция на лифта до тропическата градина предлага много вкусни и традиционни ястия.Има меню със снимки,което си е голям плюс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар