Всичко започна с купуването на едно преносимо огнище от един строителен хипермаркет.Бяхме отишли за нещо друго и случайно минахме покрай едни кашони.Спряхме от любопитство,изкоментирахме колко са хубави и интересни тези огнища и отминахме...След време се оказа,че всички сме мислили за тях и колко ще ни е удобно едно такова на село,където много често си палим огън на земята под един навес.А това можеше да си го поставяме където искаме без да си изгаряме тревата в градината.Върнахме се и купихме едно.Една от най-правилните покупки според мен,защото в последствие освен лагерни огньове се оказа подходящо и за печене на зеленчуци,царевица и разбира се барбекю.
Как си пека чушки и патладжани за любимото кьопоолу съм ви показвала тук в рецептата за Кьопоолу по селски.
След като имаме огън,втората стъпка е да има жар,а останалото е история и вкусни хапки.
Кюфтетата...
смляно месо - около килограм
голяма глава стар лук
връзка магданоз
смлян кимион,кориандър,черен пипер - по една чаена лъжичка
сол ако е необходимо
Замесваме каймата с нарязани лук и магданоз,подправяме с подправките.
Когато от огъня е останала само жар,нареждаме сплескани кюфтенца на скара и печем.
Около тях почти винаги мятам и някоя чушка и патладжан за салата към тях
Шишчетата...
свинско месо
чери или малки консервни доматчета
зелена и червена чушка
голяма глава лук
сол
Нарязваме месото и зеленчуците.Поръсваме сол отгоре.
Ако използвате метални шишове ги намажете с олио,а ако са дървени предварително ги накиснете във вода.
Нареждаме всичко на шишовете и ги мятаме върху жаравата.За да не са директно върху въглените слагаме скара отдолу.
Готовите шишчета могат да се сервират с резенче лимон,който иска да си изтиска малко за свежест.
За село пиша тук: На село...
Да ви е лятно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар