Страници

сряда, 6 април 2016 г.

Крепост на брега на морето


  В България напоследък крепости да искате,никнат като гъби.Но морските не са много,затова отделям специално внимание на всяка,която посетя.Ами друго си е крепост с морска гледка.Въображението се развихря в посока пирати,морски съкровища,отбрана срещу вражески кораби и какво ли още не.Някак по приключенско е,дори да не е ставало точно така по тези места.

Крепостта на нос Св.Атанас до Бяла видях преди време и разказах в пътеписа Назад във времето за един ден. Ако не бързате за някъде,прочетете разказа ми за този ден,получи се прекрасна екскурзия която може да ви даде идеи къде да се разходите в някой слънчев ден.

Други морски пътеписи са:
Пътешествие по Северното черноморие, когато стигнахме чак до Дуранкулак и разгледахме много забравени,а толкова красиви места с още по невероятни гледки към черното ни море.
Поморие - солено и древно,за един малък град,но с много забележителности,включително една от най-впечатляващите гробници у нас.
Беглик Таш - мегалитът край морето,който изпълнявал желания,място където не на шега е имало жрици,ритуали и разни там интересни изпълнения.
До ъгъла на картата в един почивен ден,където разказвам за една чудна разходка покрай морето на юг,та чак до границата при Резово.

  Тъй като не съм специалист по крепости и други старини,преди всяко пътуване питам Гугъл за информация къде отивам.Затова няколко думи за това място,без да ви отегчавам с архелогически и исторически факти.
  Крепостта Акра или Акин както още са я наричали се намира до Черноморец на брега на морето, ако случайно името на града не ви е подсказало това и учените глави първоначално са я определили като ранновизантийска от далечния VI век.В последствие обаче са установили,че тя е съществувала много по отдавна,някъде от времето след Троянската война.Имало е внушителна крепостна стена,охраняваща почти 16 декара площ,което за мен си е доста площ,която е трябвало да бъде охранявана.
 По намерените останки от жилищни сгради,стопански постройки и различните предмети е установено,че на това място е имало град и когато са навлезли и в морето се оказало че две трети от него сега е под водата.А намерените предмети са най различни,от накити,монети,амфори,всякакви керамични и стъклени фигури до обикновени предмети на бита...
  Доколкото разбрах проучванията около нея продължават,но и така си става за посещение и могат да се видят възстановените зидове,кули,едната от които е почти четири метра...А каква гледка има,невероятна.Крепост с морски изглед,колко ли звезди са това?














  До крепостта се стига лесно,има указателни табели още щом влезете в Черноморец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар