Когато хората си кръстят рецепта "по селски" обикновено имат предвид нещо набързо, нещо грубо нарязано и хвърлено в тенджерата.За мен нещо сготвено по селски автоматично означава нещо мнооого вкусно.
Различни се получават ястията на село.Едно заради чистия въздух, друго заради старата печка с която готвя там.В къщи имам съвременна с лампички, индикатори, вентилатори, аба-бала, но така както се получава храната в добрата стара печка Раховец (някои може би ги помнят и имат тези печки и ако имате такава не я хвърляйте), никъде другаде не става така вкусно.Пече се много по-равномерно, много по-бързо...абе изобщо по селски.
Но да се върна към тези гювечета...
Пролет, лято, есен, зима когато си ходим на село тате винаги прави това ястие.Когато се нахраним, дори гювеча е облизан с хапка.Различното през сезоните са доматите.През зимата когато няма хубави български домати използва чери-доматчета, защото вкуса им е най-истински за разлика от всички останали подобия на домати.
По два начина се приготвя това ястие,с мръвка и без и да ви кажа когато е без месо ми харесва повече, не че имам нещо против месцето.
Наденички по желание,ако не може да съществувате без мръвка ;)
Вижте снимките по-надолу...
Различни се получават ястията на село.Едно заради чистия въздух, друго заради старата печка с която готвя там.В къщи имам съвременна с лампички, индикатори, вентилатори, аба-бала, но така както се получава храната в добрата стара печка Раховец (някои може би ги помнят и имат тези печки и ако имате такава не я хвърляйте), никъде другаде не става така вкусно.Пече се много по-равномерно, много по-бързо...абе изобщо по селски.
Но да се върна към тези гювечета...
Пролет, лято, есен, зима когато си ходим на село тате винаги прави това ястие.Когато се нахраним, дори гювеча е облизан с хапка.Различното през сезоните са доматите.През зимата когато няма хубави български домати използва чери-доматчета, защото вкуса им е най-истински за разлика от всички останали подобия на домати.
По два начина се приготвя това ястие,с мръвка и без и да ви кажа когато е без месо ми харесва повече, не че имам нещо против месцето.
Какво е необходимо:
Точни количества не ви трябват,ще посоча само продуктите защото с нищо не може да прекалите в тази рецепта,само с яденето евентуално.
- стар лук
- скилидки чесън
- бяло саламурено сирене
- домати
- кашкавал
- яйца
Наденички по желание,ако не може да съществувате без мръвка ;)
Вижте снимките по-надолу...
- Нарязвате лука на едро, обелвате скилидките чесън и заедно ги задушавате в мазнина.Няколко пъти пропуснах тази процедура, защото имаше хора с проблеми със стомаха, които не понасят пържено.Трябва да ви кажа, че пак се получи, но все пак с една идея по добре става, ако лука е минал през огън.
- Взимате гювеч или съд с капак.
- Редите лука с чесъна, домати нарязани на кубчета, сиренето, кашкавал нарязан на кубчета.
- Ако слагате наденички някакви, сложете ги върху доматите.
- Слагате капака и пъхате във фурната.
- След двайсетина минути когато сиренето и кашкавала са се разтекли едно хубаво,вадите съда,чуквате яйцата и връщате обратно във фурната.Може и без капака.
- Ястието е готово когато яйцата стегнат.
- Опитайте го :)
Чудесно гювече. У дома често прибягвам до гювечетата за бърза вечеря, но точно такъв вариант не съм опитвала.
ОтговорИзтриванеНякога ще пробвам.
Поздрави,
Илиана
С гювечета човек никога не може да сбърка,винаги са вкусни :) Поздрави и от мен!
ИзтриванеГювеченца! Винаги ги хапваме в събота. Моят вариант е без месо, но с повечко сиренеце, вкусни домати, чушчица и яйчица.
ОтговорИзтриванеДа, в последните години без месо ги правя и аз дори има и рецепта в блога :)
Изтриване