Страници

събота, 9 април 2016 г.

Етъра,винаги добра идея за екскурзия


 
   Когато бях дете ако нямаше друга идея къде да пътешестваме из Родината,родителите ми винаги ме водеха в етнографския комплекс Етъра до Габрово.Приятен за посещение почти по всяко време,стига да не вали разбира се,той си ни беше резервен вариант,от който всички са доволни.Място за разходка,където има и за разглеждане и за опитване,изобщо има си всичко.Затова и тази година в първия подходящ почивен ден,нещо като откриване на сезона за екскурзии,с група приятели избрахме Етъра.
 Попътно към Габрово никога не пропускаме да се отбием на двете Шипки,както ги наричам.Църквата в град Шипка и паметника на връх Шипка.
 Ако дойдете рано сутрин в шипченския манастир,особено в пролетен или летен ден, тук е просто великолепно.Чист въздух,прохлада и тишина.Наоколо има красив парк,а ако не сте си пили още кафето може да го направите  и докато отпивате глътки от събуждащата течност може се наслаждавате на златните куполи на т.нар.руска църква,която е една от най-красивите у нас.


  Продължаваме нагоре по завоите на прохода Шипка и стигаме до върха.Хората,които са си оставили килограмите някъде другаде тръгват пеш още от началото,други избират да стигнат с колите си до средата и оттам да покорят върха с последните стъпала.А такива като нас,които освен всичко друго имат куче с артрит оставят колата и последното разстояние го минават по алеята,която се вие живописно до върха покрай многото паметници на загинали герои.Което пак си е добре,защото гледките са невероятни особено в ясен слънчев ден.
  И продължаваме към Габрово.Ако можеше да избирам нямаше да идвам в Етъра в почивен ден,защото хората са прекалено много и ако не за друго не може да се направи една хубава снимка без да има присъствие на нея.От друга страна факта,че толкова хора са решили да прекарат деня си тук е много приятен.Само на паркинга се виждат автомобили с номера от цялата страна,а освен тях винаги присъстват автобуси  с деца дошли на екскурзия.Както казах,Етъра е винаги добра идея за разходка и екскурзия.
  Архитектурно-етнографския комплекс Етъра е създаден през 1964 година.Цитирам думите на неговия създател Лазар Донков,които казват всичко за него "В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито.... за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство"  В музеят на открито са представени най-характерните елементи от архитектурата и бита на Габровския край през Възраждането.Някои от обектите са си били на място,други са пренесени в целия си вид от други места,а трети са построени по направени снимки на оригинала.
  Представени са различни занаятчийски работилници,където могат да се видят занаяти на живо,има дюкяни където може да си купите сувенири.Може да пиете кафенце на пясък,да си купите различни сладости,тестени закуски или да хапнете сериозно в механата.А снимка на моста над реката е абсолютно задължителна за всеки посетител.
   

   Не може да сте до Етъра и да не прескочите до Соколския манастир.за да пиете една студена вода от чешмата,построена от самия майстор Кольо Фичето и да видите красивите стенописи на манастирския храм.


  Ако си търсите идея за екскурзия,където не само ще се разходите,но и ще разгледате част от нашата история,Етъра е Вашето място.

  И други идеи може да разгледате на този общ ЛИНК за пътуванията ми из България

Няма коментари:

Публикуване на коментар