Тестото за пицата е обикновено тесто за хляб.Но и необикновено да използвате,пак става.
Тестото може да е купено,направено лично или от приятел,баба,леля или стринка,откраднато или замесено в домашна хлебопекарна.
Както при всяка пица количествата на продуктите,които се използват е неограничено или ограничено според броя на хората за които ще бъде пицата.
За пиците важна е идеята за плънката,оттам насетне всеки си решава по колко да е и за кого да е.Последното е, защото има голяма вероятност да не искате да я споделяте тази пица.
Какво ви е необходимо за една не много голяма пица.
тесто - 400гр.
кромид лук - две по-големи глави
моцарела - 125 грама
пушено сирене - 150 грама
синьо сирене - 80 грама
сол за лука
сол за лука
Използвала съм най-различни сирена,но в повечето случаи ставаше прекалено солена.С тази комбинация вкуса става по-мек и балансиран.Сладкият вкус на лука,безсолната моцарела и солените пушено и синьо сирене.
- Нарязваме лука на едро и го бланшираме за десетина минути в солена вряща вода.Идеята е не толкова да омекне лука,колкото да се премахне неговия стипчив и лют вкус и аромат.Отцеждаме го много добре.Ако имате кухненска хартия,попийте с нея излишната течност.Важно е да няма излишна вода,защото тя ще разлигави тестото.
- Разточваме тестото или най добре просто го раздърпайте с набрашнени ръце.Много обичам когато пиците нямат перфектна обла форма.
- Слагаме го в тавичката върху готварска хартия за печене.
- Върху тестото нареждаме лука и сирената.
- Слагаме пицата в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор и печем около 15 минути.Ако тестото е разточено на тънко става и за по-бързо.Започне ли да се разтича моцарелата,имайте готовност да вадите пицата от фурната.Не препичайте тази пица,нека е мека и сочна.
Може прилежно да нарежете сирената или просто да ги накъсате и нахвърляте върху лука.
Ако не обичате синьо сирене може да го пропуснете,но тогава сложете повечко от пушеното за да балансира вкуса и да добави соленост.
Колкото и да обичам пици,също толкова обичам и паста:
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук,където се срещат още повече истории и рецепти:
Няма коментари:
Публикуване на коментар