Страници

четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Орeкети / orecchietti / със сметаново-гъбен сос


     Неведоми са пътищата туристически,че и готварски.През май тази година се мотаех из област Пулия,а там най известната паста са тези ушички.Най-оригинално и автентично ги приготвят по улиците на стария град на Бари.Жените си изнасят масичките на улицата и сред песни и клюки и под любопитните туристически погледи по цял ден приготвят тази паста.Една част си правят за вечеря на своите си хора,а друга продават на същите тези туристи,на които позират за снимки.
     Така се получи обаче,че не можах да си купя за в къщи.Първо,че приготвената от тези колоритни жени паста е прясна и няма как да доживее до дома и второ не намерих нормален супермаркет,откъдето да купя.
     Да,ама през октомври с едно другарче заминахме на екскурзия в горната част на Италия и при една от попътните почивки в така познатите и любими Autogrill-ове, на един щанд имаше паста на промоция.И сред пакетите какво да видя,орeкети.Нямаше как да ги подмина.

Пътеписите от тези обиколки:

Малки градчета и един странен замък

Пулия - впечатления от токчето на ботуша

Матера и Алберобело - единствени и неповторими

Италия - екскурзия по утъпканите туристически пътеки


И след целия този предговор и разяснения,дойде времето и за рецептата,която разбира се можете да приготвите с каквато и да е друга паста.


Какво е необходимо:

орекети - 250 грама
гъби - 150 грама
заквасена сметана - 2 супени лъжици
сол и черен пипер
пресен магданоз

Сваряват се ушичките според указанията на опаковката.
Приготвих много лесен и свеж сос от нарязани на ситно гъби,които задуших в две супени лъжици от водата,в която варих орекетите.Когато омекнаха изключих котлона и добавих заквасена сметана,сол и много черен пипер.Не използвах никаква мазнина,а за свежест накъсах отгоре пресен магданоз.




И тъй като в същия ден се сдобих с една много интересна комбинация от зелении,сервирах ушичките с една разкошна витаминозна салата овкусена със зехтин,ябълков оцет,малко сол и парченца синьо сирене.


По улиците на Бари:










Ако рецептата и пътеписите са Ви харесали,моля споделете чрез различните опции за споделяне точно под тази статия.Благодаря Ви за което!

Заповядайте и във Фейсбук,ще ми е приятно да се запознаем: https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Няма коментари:

Публикуване на коментар