Страници

понеделник, 21 май 2018 г.

Канелони (почти) с мляно месо и рикота

 
    Майка пълнила чушки с мляно месо и ме пита дали ми трябва,защото й останала една част.И аз се сетих,че отдавна ми се иска да си направя канелони.Но понеже нямам канелони,използвах кори за лазаня,каквито винаги имам.Щом се навият на руло, ето че формата е спазена.Почти :)




Какво използвах:

кори за лазаня - 10 броя

мляно месо - около 150 грама
мащерка и босилек - общо една чаена лъжичка
сол на вкус

рикота - по една супена лъжица на лист лазаня,т.е. 10 с.л
(може да се замени с извара или крема сирене)

доматено пюре/смлени домати - три чаени чаши
зехтин,сол и захар

настърган пармезан и настърган кашкавал - колкото ви се иска и в съотношение както ви харесва


В солена вода сварих корите.Трябва да омекнат толкова,че да можете да ги завивате на руло.
Готовите ги навивах в чиния по отделно,за да не се слепят една за друга докато си чакат реда.

Смесих мляното месо с половин чаша вода за да може при запържването да стане на ситни трохи.
Задуших и смесих с подправките,малко посолих.
Ако тигана ви е обикновен сложете малко мазнина,аз не използвах никаква.

Изварих смлените домати и подправих само със сол,захар и зехтин.Доматения сос не трябва да е напълно готов, трябва да остане вода в него (ако няма дори е добре да добавите),  тъй като той допълнително ще сготви във фурната канелоните, а и така ще останат сочни, а не сухи и препечени.

И след като всичко ми беше готово пристъпих към сглобяването на ястието.

На дъното на тавичка сложих съвсем малко от доматения сос,колкото да се намаже дъното.
Всяка кора намазах с рикота,сложих в средата от месната смес и завих на руло.Наредих получените канелони в  тавичка.
Отгоре  разпределих добре доматения сос,поръсих с две супени лъжици пармезан  и пекох в загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.
Десетина минути преди да извадя тавата поръсих обилно с настърган кашкавал,защото сме си у нас и защото много,ама много обичам да запичам ястия с кашкавал.
Извадих и оставих десетина минути преди да сервирам.





И още паста:


Няма коментари:

Публикуване на коментар