Тази мусака може да се приготви и само от тиквички, но аз повече обичам да има и картофи и за обем и за плътност, някак много безлични ми се получават мусаките само с тиквички.
В блога има зеленчукова мусака, която е без картофи, така че може да погледнете и такъв вариант: Зеленчукова мусака
Друг вариант е подобна мусака/запеканка без месо: Мусака/запеканка с картофи и тиквички без месо
Какво използвах:
мляно месо (моето е от плешка, не е сухо, но не е и мазно) - 400 грама
картофи - 600 грама
тиквички - два броя около 400 грама
морков
домат
доматена паста/салца/концентрирано доматено пюре - една препълнена супена лъжица
глава лук
чубрица - две щедри щипки
сладък червен пипер - равна супена лъжица
супена лъжица олио
сол и черен пипер
три препълнени лъжици ориз
три яйца
две трети кофичка кисело мляко
Единствената мазнина е супена лъжица олио/зехтин с която намазах тавичката за печене.
Мляното месо разбърках с две супени лъжици вода и сложих в тигана като бъркайки то стана на трохи.
Добавих нарязан на ситно лук, морков нарязан на малки кубчета.
Прибавих домат нарязан на ситно и супена лъжица доматена паста
Поръсих щедро с чубрица, сладък червен пипер, прясно смлян черен пипер (няколко врътки на мелничката) и посолих (ако използвате готова кайма и тя е солена, преценете колко допълнително сол да сложите.
В тавичка, която само намазах с олио прихвърлих месната смес и нарязани картофи и тиквички на кубчета.Отново се преценява дали да се посоли.
Поръсих с три препълнени лъжици ориз и разбърках добре.
Налях малко топла вода, не повече от половин чаена чаша (вместимост на чашата 250мл)
Сложих в загрята на 200градуса фурна и пекох до готовност 30-40 минути.
Извадих тавата и разбърках зеленчуковата смес.Загладих отгоре с лъжица и залях със заливка от разбити яйца с кисело мляко и щипка сол.
Върнах във фурната и допекох докато заливката стегна.
Извадих и оставих готовата мусака десетина минути да стегне.
В края на краищата избързах и не ми се получиха парчета, но кой ти гледа когато в чинията има мусака.
Сервирам с кисело мляко и много прясно смлян черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар