Страници

сряда, 27 август 2025 г.

Село: Мусака с картофи и тиквички

 

    Много събития се събраха в тази рецепта.Първо беше това, че майка ми разказва как си приготвила мусака с тиквички и сложила и малко ориз.Идеята много ми хареса, защото се е случвало от тиквичките или от месото да се образува повече течност и тя да не се попие от зеленчуците при печене.А оризът ще поеме точно тази излишна течност.
    След това дойде момента да получа за подарък една прекрасна емайлирана тавичка, както каза Стаси от my_brocante_dream "с дръжки и в зелено".Това събира горе долу в едно изречение моята любов към тавичките.


    Тази мусака може да се приготви и само от тиквички, но аз повече обичам да има и картофи и за обем и за плътност, някак много безлични ми се получават мусаките само с тиквички.

    В блога има зеленчукова мусака, която е без картофи, така че може да погледнете и такъв вариант: Зеленчукова мусака

    Друг вариант е подобна мусака/запеканка без месо: Мусака/запеканка с картофи и тиквички без месо








Какво използвах:


мляно месо (моето е от плешка, не е сухо, но не е и мазно) - 400 грама

картофи - 600 грама

тиквички - два броя около 400 грама

морков

домат

доматена паста/салца/концентрирано доматено пюре - една препълнена супена лъжица

глава лук

чубрица - две щедри щипки

сладък червен пипер - равна супена лъжица

супена лъжица олио

сол и черен пипер

три препълнени лъжици ориз

три яйца

две трети кофичка кисело мляко




Единствената мазнина е супена лъжица олио/зехтин с която намазах тавичката за печене.

Мляното месо разбърках с две супени лъжици вода и сложих в тигана като бъркайки то стана на трохи.

Добавих нарязан на ситно лук, морков нарязан на малки кубчета.

Прибавих домат нарязан на ситно и супена лъжица доматена паста

Поръсих щедро с чубрица, сладък червен пипер, прясно смлян черен пипер (няколко врътки на мелничката) и посолих (ако използвате готова кайма и тя е солена, преценете колко допълнително сол да сложите.

В тавичка, която само намазах с олио прихвърлих месната смес и нарязани картофи и тиквички на кубчета.Отново се преценява дали да се посоли.

Поръсих с три препълнени лъжици ориз и разбърках добре.

Налях малко топла вода, не повече от половин чаена чаша (вместимост на чашата 250мл)

Сложих в загрята на 200градуса фурна и пекох до готовност 30-40 минути.

Извадих тавата и разбърках зеленчуковата смес.Загладих отгоре с лъжица и залях със заливка от разбити яйца с кисело мляко и щипка сол.

Върнах във фурната и допекох докато заливката стегна.

Извадих и оставих готовата мусака десетина минути да стегне.

В края на краищата избързах и не ми се получиха парчета, но кой ти гледа когато в чинията има мусака.

Сервирам с кисело мляко и много прясно смлян черен пипер.




Няма коментари:

Публикуване на коментар