Страници

четвъртък, 22 юли 2021 г.

Зеленчукова запеканка с мляно месо и аромат на риган

 

   Това ястие ухаеше божествено още преди да влезе във фурната.Защото ригана е на път да ми стане най-любима подправка.
   Въпреки, че имам рецепта за зеленчукова мусака, а това много напомня на мусака, реших че е прекалено вкусно за да си няма отделна рецепта.Освен това за мен в мусаката някак си винаги има картофи, а в тази запеканка не исках да има.



Какво е необходимо:


мляно месо - 250 грама

един патладжан

две средноголеми тиквички

червена чушка

зелена чушка

две глави стар лук

два големи моркова

зелен боб от плоския (не съм го теглила, но в нарязан вид е около две трети чаена чаша)

супена лъжица олио

сол

чаена лъжичка червен пипер

риган (много риган)

магданоз


за заливката:

две яйца

100 ml прясно мляко

две супени лъжици кисело мляко

по желане настърган кашкавал

  • Както виждате от продуктите, в запеканката има цял отбор от летни зеленчуци.Може разбира се да пропуснете някой, ако не ви е любим или да добавите в повече от този, който обичате, но нека има много и разнообразни.
  • Мляното месо ми е смес и нарочно не го разбих на трохи, защото исках да се усеща като хапки, но и това може да промените, ако това не ви харесва.
  • За да е всичко много ароматно, разбърках и месото със щипка риган.
  • Нарязвате всички зеленчуци.
  • Моята тавичка е такава, че започвам в нея готвенето на котлона и после я слагам във фурната.
  • В олиото и малко вода слагам мляното месо.Когато побелее и стегне слагам лука, моркова, чушките, патладжана, зеления боб и най-накрая тиквичките и магданоза.
  • Поръсвам със сол, червения пипер и обилно с риган.Нека да има.
  • Прехвърлям във фурната на 220 градуса.
  • Пекох до омекване, като от време на време разбърквах за да съм сигурна, че всичко се смесва и съответно се изпарява излишната течност от зеленчуците.
  • Приготвяме заливка от яйцата и млеката.Настъргания кашкавал придава още вкус на запеканката.Ако не слагате кашкавал посолете малко сместа за заливката.Заливката не е като за мусака да остане отгоре като калпак, искаме да е течна за да попие след зеленчуците.Внимавайте киселото мляко да няма много вода, защотото ще падне на дъното, ако се притеснявате от излишна течност, сложете още едно яйце за да стегне всичко по-добре.
  • Противно на правилата, че ястията с месо не са вкусни студени, тази запеканка беше дори още по-вкусна когато изстина, но това вече е въпрос на вкус и усещане.







   
Ако ви е интересно хвърлете и едно око на рецептата ми за зеленчукова мусака, която прилича на тази, но не съвсем:

Няма коментари:

Публикуване на коментар