Страници

неделя, 17 август 2025 г.

Чахохбили, грузинска народна песен...пардон яхния

 

    Опитвайки храната на другите народи ние макар и малко се докосваме до техния бит, до тяхното ежедневие, обичаи, история дори.Защото зад много от традиционните ястия на един народ се крие и историята им, географията им.Защо това се яде там, защо използват определени подправки, начина на приготвяне.Всичко е свързано.
    Не съм била в Грузия, но много ми харесват тяхната музика и като гледам народните им танци, този ритъм, тези движения...прекрасно е.И след танците винаги се сещам за техните хачапури, за фантастичната супа харчо, която пък "доведе" най-известната грузинска подправка в моята кухна, хмели-сунели.Тази подправка е смес от няколко и както примерно кърито в Индия или нашата чубрица, имам чувството че по уханието на ястията отгатваме откъде е рецептата и тази веднага ни води в Грузия.



      Без повече приказки, преминавам към същината на тази рецепта, която е много вкусна, много близка до моя вкус и разбирасе ухае на хмели-сунели.Тази подправка както може да се пресъздаде смесвайки определени други подправки, така и се продава готова в магазините "Берьозка" откъдето си я купувам и смея да твърдя, че когато аз се опитах да направя тази смес преди още да я намеря готова, се оказа че съм нацелила доста добре комбинацията.За това съм разказвала в рецептата на супа "Харчо"

Харчо - грузинска телешка супа

    А тази и още няколко рецепти ги мисля от доста време, но все не им идваше реда.Сега вече със сигурност тази ще я повтарям.Рецептата, която ще ви разкажа се постарах да е максимално близо до оригинала.




Какво използвах:

пилешко месо - четири долни бутчета бяха при мен

една голяма глава лук

два домата (средна големина

една по-голяма чушка - в оригинала използват червена, моята е зелена

супена лъжица олио

чаена лъжичка с връх сладък червен пипер

чаена лъжичка с връх хмели сунели (аз бих сложила повече, но ако ви е за пръв път опитайте с малко и добавете в последствие още)

магданоз - в нарязан вид около две супени лъжици

нарязано на ситно люто чушле (но разбира се, ако не ви понася люто, го пропускате)

сол

три-четири скилидки чесън


Допълнение: в оригинала използват нарязан пресен кориандър, но аз нямам и затова реших да използвам магданоз.



В тиган задуших месото в супена лъжица олио.Подсушете го преди готвене или задължително имайте капак за да не ви пръска.Аз използвам долни бутчета, но това честно казано не е любимата ми част от пилето, бих използвала или горната част или обезкостено бутче нарязано на парчета.

Месото го обръщам когато побелее го минавам от всички страни.

Изваждам го в чиния.

В мазнината слагам нарязан на едро лук, нарязани на ленти чушката и нарязани на ситно двата домата, наситнено люто чушле (на моето махнах семената и прибавих малко от него)

Разбърквам и поръсвам с червения пипер, хмели-сунели.

Нареждам месото.

Заливам с топла вода почти да се покрие месото, посолявам и слагам капак.

Готвенето е до готовност.20-30 минути в зависимост колко са големи парчетата ви пилешко месо.

Ако ястието поеме водата по време на готвене, добавете още малко и задължително топла.

Може да опитате в някакъв момент и ако има нужда поръсете с още хмели сунели.

Интересното на тази рецепта е, че чесъна се добавя почти накрая пресован.Пресовате скилидките или ги намачквате добре и ги прибавяте заедно с нарязания магданоз.Това обаче не трябва да стане съвсем накрая, а да има готвене след това поне пет минути.

Готовото ястие се яде топло и даже охладено ми хареса, тогава се усеща аромата и допълнително се сгъстява ястието.Да топиш хапки и да си накапеш блузата, така се яде яхния при мен.




Няма коментари:

Публикуване на коментар