Без повече приказки, преминавам към същината на тази рецепта, която е много вкусна, много близка до моя вкус и разбирасе ухае на хмели-сунели.Тази подправка както може да се пресъздаде смесвайки определени други подправки, така и се продава готова в магазините "Берьозка" откъдето си я купувам и смея да твърдя, че когато аз се опитах да направя тази смес преди още да я намеря готова, се оказа че съм нацелила доста добре комбинацията.За това съм разказвала в рецептата на супа "Харчо"
Харчо - грузинска телешка супа
А тази и още няколко рецепти ги мисля от доста време, но все не им идваше реда.Сега вече със сигурност тази ще я повтарям.Рецептата, която ще ви разкажа се постарах да е максимално близо до оригинала.
Какво използвах:
пилешко месо - четири долни бутчета бяха при мен
една голяма глава лук
два домата (средна големина
една по-голяма чушка - в оригинала използват червена, моята е зелена
супена лъжица олио
чаена лъжичка с връх сладък червен пипер
чаена лъжичка с връх хмели сунели (аз бих сложила повече, но ако ви е за пръв път опитайте с малко и добавете в последствие още)
магданоз - в нарязан вид около две супени лъжици
нарязано на ситно люто чушле (но разбира се, ако не ви понася люто, го пропускате)
сол
три-четири скилидки чесън
Допълнение: в оригинала използват нарязан пресен кориандър, но аз нямам и затова реших да използвам магданоз.
В тиган задуших месото в супена лъжица олио.Подсушете го преди готвене или задължително имайте капак за да не ви пръска.Аз използвам долни бутчета, но това честно казано не е любимата ми част от пилето, бих използвала или горната част или обезкостено бутче нарязано на парчета.
Месото го обръщам когато побелее го минавам от всички страни.
Изваждам го в чиния.
В мазнината слагам нарязан на едро лук, нарязани на ленти чушката и нарязани на ситно двата домата, наситнено люто чушле (на моето махнах семената и прибавих малко от него)
Разбърквам и поръсвам с червения пипер, хмели-сунели.
Нареждам месото.
Заливам с топла вода почти да се покрие месото, посолявам и слагам капак.
Готвенето е до готовност.20-30 минути в зависимост колко са големи парчетата ви пилешко месо.
Ако ястието поеме водата по време на готвене, добавете още малко и задължително топла.
Може да опитате в някакъв момент и ако има нужда поръсете с още хмели сунели.
Интересното на тази рецепта е, че чесъна се добавя почти накрая пресован.Пресовате скилидките или ги намачквате добре и ги прибавяте заедно с нарязания магданоз.Това обаче не трябва да стане съвсем накрая, а да има готвене след това поне пет минути.
Готовото ястие се яде топло и даже охладено ми хареса, тогава се усеща аромата и допълнително се сгъстява ястието.Да топиш хапки и да си накапеш блузата, така се яде яхния при мен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар