Страници

сряда, 14 април 2021 г.

Боб с ребърца в глинен гювеч

 


   Някои статии в този блог са замисляни предварително.Някои... Повечето се случват след като съм сготвила нещо и то е станало толкова вкусно, че да искам да си го гледам и след като съм го изяла.



    Едва ли мога да изненадам някой с рецепта за боб, нито вас нито себе си.Все пак не готвим боб от вчера, нали? Аз обикновено боба не го правя така, правя в по-забързан вариант и много си го харесвам.Забързаният ми вариант включва да го сваря предварително боба, а после вече решавам какво точно ще му правя.Днес реших да изхабя доста електричество, нещо което моята практична същност изобщо не обича да прави, но така се случи, че точно този ден ми беше по-удобно да го оставя във фурната, отколкото да го изчакам да се свари и тогава да тръгна по задачи.



Не се имам за бобен специалист, но ето какви са моите наблюдения за получаването на един вкусен боб:

  • избирам средни по големина бобчета, даже и малки.Големия гигантски боб може да е добре за салата, но за ястие от този вид най добре е да е ситен.
  • боб купувам от пазар, от човек който лично го е произвел или поне е свързан с бабата, булята, стринката и/или чичото, който го е отгледал.Предполагам на всеки пазар, както на нашия има сергии където хората продават само такива продукти от години.Тези хора разчитат на парите, които изкарват от тези си продукти и няма начин да ви продадат лоша стока.За тях е важно да сте доволни и да се върнете.В магазина пакетирания боб често е събиран от различни места, че даже и различни реколти и ако ви уври всичкия едновременно, значи сте късметлии.
  • преди сменях няколко води като започвах да го готвя боба.Сега обирам с лъжица пяната, която се образува.Нека си ври, тя се образува на няколко пъти, аз я махам и така докато спре да се пени.Тогава го измивам добре и чак тогава го варя.Ако разбира се ви е по-удобно да сменете вода след кипване, правете го поне три пъти.
  • докато готвите боб и той поеме голяма част от водата, го разредете като добавите вряла вода.Имайте предвид, че той ще продължи да я гълта тази вода и след като спрете ястието и може да се окажете без никакъв сос накрая.За чорбите вече е ясно, че ще сте сложили повече вода.Мен винаги ме критикуват, че в боба ми няма течност, затова често се налага да добавям допълнително.Много рядко нацелвам водата честно казано, признавам си.Но правилото е, ако трябва да доливате,водата да е гореща.
  • най-вкусният боб е този, който не се яде веднага.Нека постои.По-добре притоплен, отколкото веднага изяден.
  • и накрая разбира се, това са си мои лични наблюдения и не обвързвам никой с тях.Може вашите начини за постигане на идеален боб да са по-добри от моите


Ето какво се случи:


Какво използвах:


пълна чаена чаша сух боб

/това е количеството преди да стои накиснат във вода една нощ/

две глави стар лук

зелена чушка

два моркова

един домат или четвърт доматена консерва

супена лъжица сладък червен пипер

супена лъжица пушен червен пипер

сол

сух джоджен или по нашему гюзум една пълна супена лъжица 

ребра

/количеството при мен е осем броя, но само защото толкова влязоха в гювеча/



  • Имаме си боб, накиснат за една нощ, кипнат няколко пъти с отстранена пяна и изплакнат в студена вода.
  • Слагаме го този боб в глинен съд.Добавяме нарязана чушка, моркови, лук.Доматите.
  • Поръсваме с двата вида червен пипер, сол колкото си слагаме обикновено в ястията и джоджена.
  • Разбъркваме всичко и нареждаме ребърцата.Аз ги нарязах наполовина.Имам предвид, че ги разрязах така, че имам една част само месо и кокал с месо.Просто бяха прекалено големи и се притеснявах, че няма да се изпече всичко равномерно.
  • Залях с топла вода почти догоре на съда.
  • Сложих капака и сложих в студена фурна.Копчето на 200 градуса и чак след два часа проверих как е.Голяма част от водата я нямаше, затова долях малко гореща вода.Оставих още един час.
  • После спираме фурната, отваряме вратата и оставяме боба вътре.Никакво пипане докато е врял.По добре да го стоплите после, отколкото да го ядете веднага.Хубавият боб е вкусен когато мине известно време, че даже и на другия ден.




    
Ако точно в този момент си мислите, че ви е писнало от старите традиционни рецепти за боб, аз имам една точно за вас.Невероятно ароматна и още повече вкусна:











Няма коментари:

Публикуване на коментар