Страници

неделя, 24 септември 2023 г.

Лятно ястие със зеленчуци затворено в буркани за зимата

 

   Или още наречено, лютеница без да е смелена, приготвена на фурна и затворена в бурканчета за зимата.Или лятна манджа със зеленчуци за зимата.
   Много се чудих как да нарека тази рецепта, защото реално това е лютеницата, която правя, но реших да не меля, защото и така ми беше страшно вкусна и се получи направо като ястие.Супер идея за зимата когато мога да си отворя едно бурканче и да ги го изям с препечена филийка примерно и малко сирене.



Какво използвам:

Това са точните количества, от които се получава вкусът, който на мен ми харесва най-много


печени, почистени и обелени червени чушки - 1 кг

обелени домати сорт "Рома" (консервни домати) - 1 кг

обелен, нарязан, посолен и отцеден от водата патладжан - 200 грама

нарязани моркови - 250 грама

малка глава чесън

сол - 2 чаени лъжички

захар - 1 и 1/2 чаени лъжички

оцет - 1 1/2 чаени лъжички

олио - една пълна чаена чаша (с вместимост 150 ml)




  • Червените чушки пека, почиствам и обелвам.Нарязвам на големи парчета.Ако съм си купила готови печени, само нарязвам.
  • Консервните домати обелвам и нарязвам отново на произволни парчета.
  • Патладжана обелвам и нарязвам на парчета.посолявам и оставям да се отцеди.
  • Морковите нарязвам на парченца.
  • И чушките и доматите оставям в гевгири да се отцеди водата им.
  • В голяма тенджера с капак подходяща за фурната или дълбока тава слагам всички зеленчуци без чесъна.
  • Ако е тендрежа слагам капака, ако е тава завивам с фолио.
  • Слагам в загрята на 200 градуса фурна.
  • След един час изваждам, разбърквам, наливам олиото, прибавям чесъна нарязан на парченца.
  • Сол и захар.Оцета.
  • Разбърквам и връщам за поне още половин час.
  • Накрая ставям без капак/фолио като изключвам фурната.
  • Разпределям в бурканчета и варя за капачка 7 минути.Количеството бурканчета е различно, защото не ползвам еднакви, а различни по големина.




Няма коментари:

Публикуване на коментар