Телешката опашка е с най-вкусното телешко за мен.Както и от рагуто.И двете правят най-страхотния гъст и богат бульон, който дори се налага да разреждам.И винаги се изумявам колко много месо излиза от една опашка.Тъй като то е на малки парченца, стига за едно ястие и супа, че понякога и още нещо.
Какво е необходимо:
телешка опашка/телешко месо - една част от месото, ако ви е телешко нека е поне джолан, от други части ще е сухо и няма да имате този прекрасен бульон, който се получава
глава лук
морков
две-три скилидки чесън
половин домат
зелен боб - около 200 грама (замразен)
червен пипер
мащерка
сом
- Дори когато има пресен боб, може би пак ще предпочета замразения.По-бързо се приготвя и тъй като тук опашката/месото са ми вече сварени, самата яхния се получава бързо със замразен боб.Предпочитам кръглия боб, не плоския нашенския.
- Сварявам телешката опашка в тенджера под налягане с малко сол.Варя около час, месото трябва само да пада от нея.
- Нарязвам лука, чесъна и моркова на ситно и ги задушавам в малко бульон.В бульона има достатъчно мазнина и не използвам друга.
- Когато омекнат прибавям норязан на ситно малко домат, червен пипер, слагам боба, поръсавм със щипка мащерка разбърквам и заливам с бульон за три порции.
- Оставям на слаб котлон докато се сготви боба.Бульона ми е солен и не соля повече, но ако имате нужда посолете.
- Тъй като при мен се получава много наситен бульон, винаги разреждам с гореща вода в равни части бульон и вода.
- Когато боба е сварен, което не отнема много време, махам тенджерата и оставям яхнията да си почива.По добре да се пригопли отколкото да се яде гореща веднага след приготвяне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар