Страници

сряда, 4 октомври 2023 г.

Солен щрудел с бутер тесто и плънка от спанак

 

     Понякога ястието ми се получава фантастично и увисвам с името, особено когато е някаква импровизация или микс от няколко видяни рецепти.Както е в този случай.Напоследък се вдъхновявам в Инстаграм докато чакам порцелановите страници да предложат красоти, което е друга тема за една друга моя страст.

   
   Може да се каже, че всичко което се приготвя с бутер тесто е вкусно.Само него да си изпечете пак си е добре.Но прибавите ли и плънка, тогава вече говорим за друго измерение.
   Продуктите съобразих най-вече с новата ми тавичка, която нямах търпение да изпробвам в действие.
   Щруделът не е голям, но повярвайте продуктите и самото бутер тесто са си доста сериозни и не е необходимо да сервирате огромно парче за да се нахраните с него.



Какво използвах:


бутер тесто - 300 грама

( бутер тестото ми е  500 грама, но аз използвах само тази част от него, ако не ви пречи за печенето, използвайте цяло парче и малко увеличете плънката)

спанак - 125 грама

(една торбичка бейби спанак)

сирене - около 100 грама

настърган кашкавал - три супени лъжици

( така ми е по-лесно да ви кажа колко отмерих, защото първо бяха две после сложих още малко)

едно яйце

черен сусам за поръсване

( невероятен вкус придава на печивата този сусам, дори само леко да е пъръсено с него)

чаена лъжичка зехтин за сотиране на спанака

  • Спaнaка ми е малък и крехък и го използвах целия без да го режа.Просто леко го сотирах в малко зехтин.
  • Смесих охладения спанак с натрошено сирене, кашкавала и внимание! разбих яйцето отделно и използвах около една трета от него, с останалата намазах щрудела.
  • Разтелих бутер тестото.
  • По средата наредих плънката.
  • Краищата нарязах (до плънката) на ленти, с които завих плънката като се застъпваха.Намазах отгоре с разбито яйце.
  • Печене на 200 градуса докато се зачерви добре.





2 коментара:

  1. Светле, впечатли ме и щрудела, и тавичката.Ще го изпробвам.Любопитно ми е от къде си купи тази тавичка ? Прекрасна е и за сладки , и за солени рула.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели,направо съм влюбена в тази тавичка.Една прекрасна дама от базари,битаци и други такива намира невероятни находки и тя ми я намери.

      Изтриване