Страници

сряда, 13 септември 2023 г.

Супа с джолан


   Ако ме питате за любимо ястие, веднага отговарям супата.И сандвичите.Мога да живея на сандвичи и супа.Или супа и принцеси...


   Ако разгледате всички супи в блога, а те не са малко, като цяло доста си приличат, особено зимните месни супи.Ами то как да са различни като винаги слагам почти едни и същи зеленчуци, които поначало са си характерни за супите с месо и са налични през зимата.За това да е различна една супа основно разчитам на различния продукт, а именно месото.С едни и същи зеленчуци супата с патешко и пилешката имат съвсем различен вкус.Затова и имаме различни супи.Разбира се понякога, особено зимата когато в къщи почти винаги има някаква супа добавям или махам нещо за да може не само месото да е различно.Ето защо описвам и тази супа с джолан, която като цяло не се различава от другите ми супи, но сварения джолан с кокал особено прави една супа богата и много вкусна.Позволих си в тази вместо глава целина, което обикновено ми е основен продукт, да използвам ситно нарязан стрък от кервиз и да направя супата с малко по-различен аромат и вкус.



Какво е необходимо:

джолан

(ако е с кокал, най-добре)

картоф

морков

голяма глава лук

две препълнени супени лъжици домашна вегета

(ако нямате такава, натрошете една сушена червена чушка или нарежете една сурова на съвсем ситни парченца)

целина ( използвам само стъбло нарязано на ситно, но стъбло на кервиз/целина, не големите стъбла селъри, както е по-известно) 

ако нямате, използвайте глава целина, ако ме питате във всички супи да слагате целина няма да сбъркате

домат - консервен

(пресен или от консерва)

магданоз по желание


половин кофичка кисело мляко допълнена с толкова прясно мляко

супена лъжица брашно


   За тези от вас, които искат да знаят какво има в моята вегета: на сушилнята суша в приблизително равни количества червени и зелени чушки,моркови, целина (глава), лук, магданоз.Смилам всичко и после добавям с супи и яхнии.Много често използвам и пресни и вегета и така някак се подсилва зеленчуковият вкус.


  • Сварявам джолана в тенджерата под налягане заедно с морков (гледам да е по-голям) , голяма глава стар лук, голям картоф.Посолявам.Не варя цял джолана, а го нарязвам на парчета, като кокала също е вътре, той играе много важна роля за бульона.Месото е нарязано на парчета, а зеленчуците са големи за да може горе долу еднакво да се сварят.Но и да се преварят зеленчуците не е проблем, те така или иначе овкусяват бульона и само ги намачквам после.
  • Нарязвам месото на сварения джолан, зеленчуците намачквам на големи парченца или нарязвам.
  • В бульона връщам месото, добавям две лъжици домашната ми вегета, нарязано на ситно стъбло от кервиз/целина.Нарязан на ситно консервен домат.Добавям и нарязан магданоз.При мен магданоза не е за окраса, обичам да ми е сготвен ако изобщо сложа.
  • Добавяте и месото и оставяте десетина минути да на слаб котлон да се отпуснат сухите зеленчуци от вегетата и да се сготвят домата и магданоза.
  • Застройвам със смес от кисело мляко, прясно мляко, лъжица брашно и супена лъжица оцет.
  • Посолявам, ако в бульона не е имало сол
  • Оставям супата поне половин час преди сервиране.



2 коментара: