Страници

петък, 24 март 2023 г.

Кебап със заливка от старата готварска книга

 

      В старата ми готварска книга този кебап е наречен "по шопски", но си представих как ще се появят коментари има ли такова нещо, няма ли, затова го кръстих по мой си начин.И честно казано има ли го, няма ли го по шопския край аз много го харесвам този така наречен кебап.И предупреждавам любителите на красивата храна, че той не е особено привлекателен при сервиране, но пък ако ви се стори интересен, по ваш вкус и това не ви вълнува, предлагам да го опитате.



Какво е необходимо:


свинско месо половин килограм (може и повече)

две супени лъжици олио

супена лъжица доматено пюре

две супени лъжици брашно

една чаена лъжичка червен пипер

две глави стар лук

чубрица

сол и черен пипер


чаена чаша кисело мляко

две яйца


люто чушле

  • Месото се нарязва на хапки и се задушава в олиото.Буквално само да се запечата.
  • Поръсва се със сол и черен пипер.В съда докато се задушава месото може да се пусне едно люто чушле по желание, за да направи нещата по-пикантни.
  • Месото и лютивото чушле се прехвърлят в съд за печене.Може да махнете чушлето нацяло, ако не искате да стане прекалено лютиво.
  • В същата мазнина се задушава лука нарязан на ситно, прибавят се брашното, доматеното пюре, червения пипер и се залива с топла вода за три порции с допълнително.В оригинала чубрицата се поръсва почти накрая, но аз я прибавям тук.Посолява се и след като соса кипне се прехвърля при месото.
  • Ястието се пече на умерена фурна до омекване на месото.Аз го обичам така, че цялата течност да е поета от месото и почти да няма сос.
  • Залива се с с разбитите яйца и кисело мляко и се запича десетина минути.Ако прецените, че за размера на вашия съд заливката е малко, направете повече.




Няма коментари:

Публикуване на коментар