Страници

петък, 3 март 2023 г.

Картофен огретен с карамелизиран лук, бекон и чушки

 


Един огретен, който отдавна исках да покажа и в блога.



Какво е необходимо:

килограм картофи

три глави стар лук

парче пушен бекон нарязан на кубчета около половин чаша

зелена и червена чушка

(зимата са ми замразени на резени)

три яйца

три супени лъжици прясно мляко

чаша настърган кашкавал


чашата ми е с вместимост 250ml


  • Сварявам картофите в солена вода.
  • Вадя в тавичката за печене и нарязвам на парчета.
  • В тиган пускам бекона.Неговата задача е да омазни тигана и да прrдаде пушен аромат на огретена.
  • Ако бекона ви няма много мазна част, капнете малко олио.
  • Прибавям нарязан на едро лук и нарязаните чушки.
  • Бъркам и бъркам докато лука придобие карамелен цвят.
  • Посолявам съвсем леко, защото бекона е солен, а и картофите са ни солени.
  • Разпределям лука върху картофите и слагам в загрята на 200 градуса фурна.
  • Разбивам яйцата с прясното мляко и заливам огретена.Заливката не е необходимо да е много, нейната цел е да спои продуктите, затова е малко.
  • Отгоре разпределям настъргания кашкавал.
  • Запичам само колкото да хване лека коричка и да се разтече кашакавала.Не препичам, защото когато изстине ще стане на подметка, а така дори охладен кашкавала е мек и сочен.
  • Хапва се топъл, но не и горещ.






Няма коментари:

Публикуване на коментар