Страници

вторник, 14 март 2023 г.

Сладкиш с праскови от компот


    Този сладкиш се нарежда до ретро сладкиши като английския фъч, дамския каприз и т.нат. Един от най-популярните непретенциозни сладкиши от едно време, който въпреки това, че не се получи много красив на вид компенсира със страхотен вкус.


Какво използвам аз:

/чаша с вместимост 150ml/

компот от праскови

две яйца

две трети чаша захар

чаша и половина брашно

половин чаша олио

бакпулвер чаена лъжичка

бурбонска ванилена захар


масло

захар



  • върху готварска хартия изваждам резенчетата праскови от компота да се подсушат
  • тавичка намазвам много добре с масло и поръсвам дъното със захар, около две супени лъжици
  • нареждам резените праскови.Колкото по-плътно, по-добре, защото виждате, че при мен не се получи много добре 
  • върху тях нареждам бучки масло, което е около две супени лъжици
  • изливам предварително приготвена кексова смес от разбити две яйца с две трети чаша захар (ако обичате по-сладко може и цяла), пакетче бурбонска ванилена захар, олиото, брашното, чаена лъжичка бакпулвер.Ако е много гъсто слагам лъжица вода.
  • пека на 180 градуса до готовност (суха клечка)
  • изваждам сладкиша докато е горещ, като го обръщам така, че плодовете да са отгоре и сиропирам с няколко лъжици от сиропа на компота
  • сладък, сочен, маслен





Няма коментари:

Публикуване на коментар