Този сладкиш се нарежда до ретро сладкиши като английския фъч, дамския каприз и т.нат. Един от най-популярните непретенциозни сладкиши от едно време, който въпреки това, че не се получи много красив на вид компенсира със страхотен вкус.
Какво използвам аз:
/чаша с вместимост 150ml/
компот от праскови
две яйца
две трети чаша захар
чаша и половина брашно
половин чаша олио
бакпулвер чаена лъжичка
бурбонска ванилена захар
масло
захар
- върху готварска хартия изваждам резенчетата праскови от компота да се подсушат
- тавичка намазвам много добре с масло и поръсвам дъното със захар, около две супени лъжици
- нареждам резените праскови.Колкото по-плътно, по-добре, защото виждате, че при мен не се получи много добре
- върху тях нареждам бучки масло, което е около две супени лъжици
- изливам предварително приготвена кексова смес от разбити две яйца с две трети чаша захар (ако обичате по-сладко може и цяла), пакетче бурбонска ванилена захар, олиото, брашното, чаена лъжичка бакпулвер.Ако е много гъсто слагам лъжица вода.
- пека на 180 градуса до готовност (суха клечка)
- изваждам сладкиша докато е горещ, като го обръщам така, че плодовете да са отгоре и сиропирам с няколко лъжици от сиропа на компота
- сладък, сочен, маслен
Няма коментари:
Публикуване на коментар