Страници

петък, 17 март 2023 г.

Пролетна чорба с коприва и лапад

 

   Бавно, с отбивки, леко се препъва по пътя, но пролетта идва.Честно ви признавам, всеки път като видя да избиват нови листенца по дърветата, тревата да расте, да се подават цветове и си казвам на ум "Доживяхме я!" , като че ли с нея всичко ще стане по-добре.Явно имаме нужда от такава надежда.

   И когато дойде пролет, започвам да се оглеждам за лапад и коприва.За мой късмет там където се разхождаме с куч има много и от двете и се случва да се прибирам с няколко торби и после разнасям по домовете на приятели.Покрай мен винаги ще имат зелении в къщи.


   Такава една чорба няма как да има точни количества, може да сложите и повече и още повече зелении.Това е чорба в най-чист и натурален вид, в която се усещат само и единствено вкусовете на зелените продукти.Няма застройки, няма оризи и фидета.И честно казано, те изобщо не ѝ трябват.
   И все пак отбелязвам, че супите които приготвям са обикновено 3-4 порции.


Какво използвам аз:


пресен лук

пресен чесън

малка глава стар лук

лапад

коприва

гюзум/джоджен

супена лъжица доматено пюре

чаена лъжичка червен пипер


сирене или сварени яйца за гарниране

Интересното тук, което просто се случи поради наличност е, че сгъстих чорбата с две лъжици трахана, която бях разтворила в топла вода и смятах да си правя, но в един момент реших да я сложа тук.

  • Нарязваме на ситно малка глава стар лук и бялата част на зелените лук и чесън.
  • Задушаваме ги в малко олио (около супена лъжица) и вода.Целта е да ги задушим, а не да ги запържваме.
  • Лападът и копривата сме почистили, измили и нарязали.Прибавяме ги заедно с нарязаните зелени части на пресните лук и чесън.
  • Подправяме със супена лъжица доматено пюре и чаена лъжичка червен пипер.
  • Поръсваме със стрит джоджен или нарязан пресен.Количеството при мен е приблизително препълнена чаена лъжичка.Обичам да се усеща аромата.
  • Наливаме вода според порциите (3-4 купи при мен)
  • Оставяме на слаб котлон за няколко минути да се сготвят зелениите и спираме.
  • Готовата чорба оставям поне половин час да постои на спокойствие за да се обединят всички аромати и да стане по-вкусна.
  • Както споменах при продуктите, така се случи че сгъстих тази чорба с две лъжици трахана разтворена в малко топла вода, което я направи една идея по-богата, но обикновено не го правя, затова и описвам чорбата без траханата.В случай, че имате от нашата сливенска ( подчертавам, защото не зная с друга как ще е на вкус), опитайте и с нея.
  • Чорбата се хапва от топла до гореща, като е много вкусно да се натроши сирене или сварено яйце вътре.Подправям и с оцет или лимонов сок понякога, но това е индивидуално, не ги слагам в основната чорба.



Няма коментари:

Публикуване на коментар