Бавно, с отбивки, леко се препъва по пътя, но пролетта идва.Честно ви признавам, всеки път като видя да избиват нови листенца по дърветата, тревата да расте, да се подават цветове и си казвам на ум "Доживяхме я!" , като че ли с нея всичко ще стане по-добре.Явно имаме нужда от такава надежда.
И когато дойде пролет, започвам да се оглеждам за лапад и коприва.За мой късмет там където се разхождаме с куч има много и от двете и се случва да се прибирам с няколко торби и после разнасям по домовете на приятели.Покрай мен винаги ще имат зелении в къщи.
И все пак отбелязвам, че супите които приготвям са обикновено 3-4 порции.
Какво използвам аз:
пресен лук
пресен чесън
малка глава стар лук
лапад
коприва
гюзум/джоджен
супена лъжица доматено пюре
чаена лъжичка червен пипер
сирене или сварени яйца за гарниране
Интересното тук, което просто се случи поради наличност е, че сгъстих чорбата с две лъжици трахана, която бях разтворила в топла вода и смятах да си правя, но в един момент реших да я сложа тук.
- Нарязваме на ситно малка глава стар лук и бялата част на зелените лук и чесън.
- Задушаваме ги в малко олио (около супена лъжица) и вода.Целта е да ги задушим, а не да ги запържваме.
- Лападът и копривата сме почистили, измили и нарязали.Прибавяме ги заедно с нарязаните зелени части на пресните лук и чесън.
- Подправяме със супена лъжица доматено пюре и чаена лъжичка червен пипер.
- Поръсваме със стрит джоджен или нарязан пресен.Количеството при мен е приблизително препълнена чаена лъжичка.Обичам да се усеща аромата.
- Наливаме вода според порциите (3-4 купи при мен)
- Оставяме на слаб котлон за няколко минути да се сготвят зелениите и спираме.
- Готовата чорба оставям поне половин час да постои на спокойствие за да се обединят всички аромати и да стане по-вкусна.
- Както споменах при продуктите, така се случи че сгъстих тази чорба с две лъжици трахана разтворена в малко топла вода, което я направи една идея по-богата, но обикновено не го правя, затова и описвам чорбата без траханата.В случай, че имате от нашата сливенска ( подчертавам, защото не зная с друга как ще е на вкус), опитайте и с нея.
- Чорбата се хапва от топла до гореща, като е много вкусно да се натроши сирене или сварено яйце вътре.Подправям и с оцет или лимонов сок понякога, но това е индивидуално, не ги слагам в основната чорба.
Няма коментари:
Публикуване на коментар