Страници

понеделник, 20 юни 2022 г.

Паста в доматен сос със сирена, приготвена на фурна

 

   От доста време вариации на тази рецепта се въртят в Инстаграм.Почти няма ден, в който да не "налетя" на клип с приготвянето ѝ.В тавичка нареждат чери доматчета, най вече защото те изглеждат много красиво, по средата слагат парче сирене и запичат.По някое време добавят и пастата, заливат с малко вода или мляко и всичко се пече до готовност.
   И ето че тези дни на щанда за намалени продукти и промоции, който аз винаги задължително прfверявам, попаднах на всякакви видове сирена и просто не можех да пропусна да не сложа няколко в кошницата.После се сетих за тези моде,ни рецепти и всичко се нареди.
   Резултата е една от най-вкусните и определено най-кремообразните пасти, които съ приготвяла.



Уточнения:

аз нямам в момента чери доматчета, но и да имах при всики положения предпочитам големи домати, затова използвах такива нарязани на парчета.Може да не е толкова красиво, но все пак в една рецепта гоним и вкуса, нали?

моето сирене е френско меко сирене ( така пише на етикета), но на вкус е като ементал с лека горчива нотка.Което го прави идеално за комбинация с кисели домати и паста.

тъй като и доматите и сиренето при печене пуснаха доста течност, не се наложи да добавям друга.Ако при вас има нужда, съветвам ви да добавите малко гореща вода, а не бульон например.Тук търсим вкуса на домати и сирене и всякакви други аромати ще покрият това, а ние не искаме да получаваме друга рецепта

въпреки, че много блогъри слагаха сурова паста още в началото на печенето, аз предпочетох да приготвя полусварена паста и да запека доматите и сиренето самостоятелно в началото.Честно ви казвам, после когато пастата се довари или по скоро допече в соса и попи всичките аромати на сиренето се получи нещо божествено.Зная, че май това го каздвам на всяка нова рецепта, но наистина е така в този случай.

сиренето може да е всякакво, включително и бяло саламурено сирене

за подправки може да използвате нещо любимо, което би се съчетало със сирене, аз предпочетох вкуса да е само на сиренето тъй като моето си имаше по-специфичен вкус между бри и синьо сирене и всяка подправка щеше да ми развали този вкус.Ако използвах по обикновено сирене, щях да сложа сух или пресен босилек.




Какво използвах:

количествата реално не ви трябват, само идеята е важна


домати

сирене

зехтин

паста


И това, ако не са най-лесните продукти на света!!!


  • В съд за печене капвате малко зехтин.
  • Нарязвате домати и ги нареждате.
  • Взимате парче сирене каквото и колкото обичате и го слагате в средата.
  • Ако сиренето ви няма някакви свои си аромати, както е ементала примерно, сложете си подправка като сух или пресен босилек.
  • Печете.
  • Когато и сиренето и доматите си пуснат течност, извадете и намачкайте всичко.
  • Добавете полусварена паста пак каквато вие си решите, разбъркайте и допечете.
  • Нека пастата поеме всичката течност.
  • Ако решите, че течността не е достатъчна, добавете малко топла вода.
  • Накрая поръсете с малко зехтин и ако при сервиране не ви е достатъчен вкуса на сиренето или пък не ви е достатъмно солено, поръсете с пармезан.







8 коментара:

  1. Толкова апетитно си я приготвила и наснимала! И да ти кажа, за пръв път я виждам, което означава, че колкото и да е популярна една рецепта е добре да се предава и нататък, защото все някой като мен може да не е видял:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате :) и аз така мисля, особено пък вкусните рецепти трябва да стигнат до повече чинии :)

      Изтриване
  2. Хм, написах коментар и нещо се случи с него, просто да проверя дали и този ще изчезне така, или да коментирам отново:)

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина божествена комбинация: сирене паста домати и зехтин! Особено ако има такива като мен луди по паста 😄

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много апетитно! А какво е сиренето, което вие сте използвали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвам всякакво каквото имам налично, от обикновено саламурено до камамбер, бри и подобни с наситен вкус...Може би с бри ми харесва най-много лично на мен :)

      Изтриване