Страници

петък, 10 юни 2022 г.

Неапол: манастирът Санта Киара

 

Не се случва да го кажа често, но Неапол не е моят град.Затова още през 2020та година когато трябваше да направим тази програма, той беше единственото повторение, което не очаквах с нетърпение.Затова започнах да си търся места, които все пак да направят посещението в Неапол очаквано.

Екскурзията до Южна Италия:

ИТАЛИЯ НА ЮГ

ОСТРОВ ПРОЧИДА

И го намерих... Мястото, което така да ми напомни на Испания и се почувствах където трябва.

  Най-добре похарчените 6 евро и благодаря на момчетата, че влязоха с мен.Беше набързо, беше за кратко, но това беше моето място в Неапол.

  Манастирът Санта Киара се намира до базиликата със същото име.Те са построени по желание на крал Роберто Анджуйски и съпругата му Санча от Майорка.
Дворът е обграден от осмоъгълни колони свързани с пейки.Всички "облечени" в плочки стил майолика, като пейките изобразяват различни средиземноморски пейзажи и всяка е уникална и неповторима.В градините има портокалови дръвчета, а отстрани стените са изписани с прекрасни стенописи, за съжаление вече поизбелели от времето, но може би това ги правеше и някак нереално красиви.

Към манастира има и малък музей, който за съжаление в бързината да си стигнем в часа на срещата, отминахме без дори да го отразим.




















































Няма коментари:

Публикуване на коментар