Страници

петък, 17 декември 2021 г.

Снежни топки


   Вярно било, че когато човек се отдалечава от първите цифри на ЕГНто си в годините започва да си спомня повече от годините близко до него, отколкото в близките дни.Защото точно с едни такива далечни години свързвам тази рецепта.
   Върнете се в миналия век, как звучи само и си представете Светлето т.е. мен като ученичка.Ама малка ученичка да кажем от първи до трети и четвърти клас.Тогава, а и по нататък, когато някой имаше рожден ден, черпеше целия клас в училище.Честно казано, тези почерпки не бяха толкова заради почерпката, колкото да се покаже на учителите, че въпросния ученик има нещо като празник и ще е проява на много лош вкус да бъде изпитван точно в този ден.И ето ме мен в тези дни когато черпех останалите с точно тези снежни топки.Като всяко дете обаче, на мен това изобщо не ми харесваше.Всички черпеха с бонбони, само аз с домашни сладки.А така исках поне веднъж да нося бонбони като останалите.Нищо, че останалите деца просто умираха от радост, че някой е занесъл нещо различно и тези снежни топки се приемаха винаги с желание и удоволствие от всеки.


    И въпреки, че за мен това не са коледни сладки, а сладки за почерпка, тези дни се сетих за тях, че ще е хубаво да ви ги покажа точно сега.И се започна голямото ровене в рецепти и спомени като как да ги направя.Ами ето как, с тази разлика, че тези ги приготвих с масло, а в оригинала са с мас, но мас в къщи няма, така че маслото влезе в употреба.Сладките имат локум и орех оригинално, но можете да сложите само едното или другото, като аз като най-голям фен на българския локум, да не кажа и че съм пристрастена към розовия най вече, ви препоръчвам да не го пренебрегвате.




Какво е необходимо:

/ за 15-17 броя/


230 грама брашно

1 супена лъжица захар

щипка сол

60 грама меко масло

1 чаена чаша газирана напитка / в старата рецепта пишеше оранжада и аз сложих фанта/

ванилия


локум

орехи


 пудра захар

  • Замесва се меко тесто от изброените продукти.
  • Локума и орехите се нарязват на малки парченца.
  • Взима се от парченце от тестото с големина колкото орех и в него се слагат парче локум и парче орех.
  • Оформя се топче.
  • Готовите топчета се нареждат в тава, като няма нужда от хартия.
  • Пекат се на 190 градуса приблизително 18 минути както е написано в оригинала и наистина толкова ги пекох и аз.
  • Докато се пекат си приготвяте по-голямо количество пудра захар.В купа, на хартия или както ви е удобно, но трябва да е готова, защото веднага още докато са горещи овалвате топчетата в нея.





4 коментара:

  1. Ама все пак си черпила като малка. Аз започнах да черпя като доста по-голяма, че пусти късмет с този юнски рожден ден... все не бяхме на училище тогава :) Но пък веднъж даже ме изпитаха на рождения ми ден. :)
    Много са апетитни сладките, Светле. Взимам си за кафето.

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта, с тази оранжада:), черпя се:)

    ОтговорИзтриване