Страници

сряда, 11 август 2021 г.

Мариновани гриловани зеленчуци

 

Това е може би най-хубавата и вкусна лятна гарнитура и не само.Не само, че може да си гриловате тези зеленчуци и да си ги хапвате така със сирене например като мене или пак като мене да си ги направите уж за нещо друго и накрая да ги изядете ей така без нищо друго.



Какво използвам:

патладжани
тиквички
 чушки (повече обичам червени, но ако искате слагайте и зелени)

магданоз
копър

лимонов сок
зехтин

няколко скилидки чесън 

олио за тигана/скарата

сол

По желание може да си сложите и нарязани на тънко моркови, защо не и гъбки, резени стар лук също

месести домати
люти чушлета, ако искате да са ви пикантни


  • Нарязвате патладжана и тиквичките на кръгчета/колелца/търкалета или пък по дължина.Зависи как ги обичате и как ще ги печете.Ако е на скара, нека са с една идея по-дебели и на дължина.Ако са на грил-тиган така както ги виждате на снимката.
  • Ако искате и моркови, нарязвате ги на дължина на тънки ленти, а гъбите на половинки.
  • В голяма купа смесвате зеленчуците /без доматите/ и пресовате отгоре скилидките чесън.Поръсвате с лимонов сок и зехтин.Не може да прекалите с количествата, но да кажем, че лимоновия сок е на половина на зехтина.Не слагам сол сега, а поръсвам при печене.
  • Слагам и малко много ситно нарязан магданоз и копър в този момент.Да, повечето хора слагат накрая, но аз обичам да има и в маринатата и дори после не винаги добавям, особено ако е за гарнитура.Ако е за салата, тогава слагам повече.
  • Не слагам доматите, защото те си имат киселина и няма проблем, че не са мариновани, те са за свежест към всички останали, а и котаго ги сложа на грил тигана последни, те опемат ароматите от него.
  • Разбърквам добре.
  • Така разбъркани зеленчуците е добре да постоят поне час.Обикновено ги правя сутрин и дали за обяд или чак вечер, но стоят в хладилника и си поемат аромати.
  • Споменавам скара, но аз ги приготвям само и единствено на грил-тиган.Но все пак и скарата е опция, ако ще са ви за гарнитура и сте метнали пържолки на нея.
  • Загрявам тигана, поръсвам с олио.Ако имате спрей, използвайте го.Ако нямате като мен, използвайте готварска хартия и размажете олиото.Искаме тигана да е мазен (това е важно), но не и пълен с мазнина.
  • Редим зеленчуците и печем.Поръсвам със сол чак когато са готови.
  • Ако искате пикантни зеленчуци слагайте до тях по някое люто чушле.Аз заради другите не го правя често, пека ги накрая след зеленчуците.
  • Слагам и доматите.Добре е да са месести домати, има ли вода ще станат на каша, така че по добре пропуснете ако нямате подходящи.Или ги сложете последни за да не ви развалят със загорени доматени парчета тигана.
  • Въпреки, че патладжаните ни имат зехтин по себе си, може да дръпнат мазнината от тигана колкото и да е малко, затова от време на време го намазнявайте.
  • Накрая ако искате поръсете с нарязани много на ситно, дори смачкани още магданоз и копър.

Перфектна гарнитура! Перфектно лятно ядене!






2 коментара:

  1. Светле,
    Аз ги правя и на скара когато сме на село, и на тиган когато сме в града.Използвам за мариноване само малко олио и соев сос.С това ги мариновам много кратко време - 10 - 15 минути.След това ги изпичам.Чак преди сервиране нарязвам копър, мента, магданоз, маточина или джоджен и счуквам чесън.Така поднесени са много вкусни и ароматни.Могат да се мариват и само с олио и лимонов сок.Но задължително зеленината я добавям накрая.И солта.Но соевия сос има соленост затова използвам малко.Само колкото леко да се овкусят зеленчуците.За печене използваме малки цели гъбки, лук кромид на кръгчета, цели глави чесън срязани на две напречно, както и предварително леко сварени сладки картофи и обикновени картофи на кръгчета / по дебели /.Получават се чудни зеленчуци за гарнитура или за основно ястие.Твоите също са много добри.Но добавяй зеленината накрая.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване