Страници

сряда, 11 август 2021 г.

Ароматни пилешки шишчета с гриловани мариновани зеленчуци

 

Кой е казал, че пилешките гърди стават само сухи и че когато ги ядете диетично (случва се и така, освен по желание) не могат да са супер вкусни? Няма такова нещо.Малко билки, малко марината и получавате едно невероятно ароматно ястие.


Какво използвах:


един брой пилешки гърди

пет-шест супени лъжици зехтин

пет-шест супени лъжици лимонов сок

чаена лъжичка риган

чаена лъжичка мащерка

чаена лъжичка салвия

сол

червена и зелена чушка /нека са дебели и месести/

червен лук



зеленчуци за гриловане: патладжан, тиквичка, червена чушка, червен лук

магданоз

копър

лимонов сок

зехтин

сол

    Не е задължително пилешките шишчета да са сервирани с точно тези зеленчуци.Може да си ги направите само тях и да ги сервирате по друг начин, както може да гриловате и гъбки и моркови.Но при мен се получи съвършено с точно тези зеленчуци затова рецептата ще си върви с тях.


  • Нарязвате пилешките гърди на хапки.Нека са плоски за да може да се изпекат добре, равномерно и най-важното заедно със зеленчуците.Ако парчетата ви са по големи, докато те се изпекат, чушката и лука може да прегорят.
  • Нарязаното месо смесвате и разбърквате много добре със зехтин, лимонов сок и билките.Не слагам сол на този етап, а чак при печенето.
  • Да постоят известно време.Моите бяха приготвени сутринта и изпечени на грил-тигана за обяд.
  • По същия начин по това време си слагате за мариноване и зеленчуците за гарнитура.Разбърквате ги със зехтин, лимонов сок, магданоза и копъра.Солите чак при печене.Една вметка, че тези зеленчуци са разкошни за гарнитура на всякакви печени меса, особено през лятото, а защо не и като хапване за вечеря със сирене...Аз така много ги обичам.
  • На шишчета слагате месото и редувате със червените и зелени чушки,червения лук.
  • Слагате грил тигана да се загрее, намазнявате с олио и слагате шишчетата.Посолявам чак при първо обръщане.
  • Обръщате колкото и когато е необходимо и после ги слагате в съд с капак или ги поскрийте с фолио.
  • Докато шишчетата се осъзнаят в каква вкусотия са се прeвърнали вие си изпичате и зеленчуците на грил тигана.

Както споменах зеленчуците можете да си ги приготвяте и самосотятелно и за гарнитура на всякаква скара или без:

Мариновани гриловани зеленчуци





2 коментара:

  1. Правим ги през лятото и то много често.Правя шишчета също с тофу както и шишчета с различно по вид месо.Стават много вкусни и красиви.
    Чудни са и твоите.Но аз задължително слагам и парчета тиквичка както и кромид лук и гъби.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване