Страници

вторник, 24 август 2021 г.

Доматени палачинки

 


    Няма какво да се заблуждаваме, че тази рецепта е от тези, които се правят непрекъснато.Тя е по скоро от тези, които са интересни и се приготвят най-вече за разнообразяване на менюто или просто ей така, някой няма какво да прави, а му се прави нещо и какво, какво, хайде да опита доматени палачинки.



    Дали ще ги приготвите веднъж или дваж, получиха се много вкусни и затова си позволявам да ви съблазнявам с тях..За тези от вас, които не обичат сладко за следобедна закуска, ще им дойдат много добре.
    Другото ми признание е, че аз щях да правя доматени кюфтенца, но не исках да пържа както винаги, за да могат да ги опитат всикчки в къщи и тогава реших, защо пък не ги направя доматите на палачинки.
    Речено сторено извадих тигана за палачинки и забърках една доматена смес, която да си признаем не изглежда много примамливо, даже си е направо ужасяваща, но резултата от нея е нещо повече от вкусна рецепта.



Какво е необходимо

/ получих седем средно големи палачинки/


330 грама месести консервни домати ( толкова имах)

едно яйце

три супени лъжици оризово брашно

70 грама сирене (нека е по-сухо по възможност)

около две супени лъжици настърган кашкавал

риган

прясна мента или джоджен

(ако нямате, не ги заменяйте със сухи)



не слагам сол в палачинките, от една страна защото със сиренето и кашкавала солеността е достатъчна и от друга да не стане прекалено течна нашата смес

ако беше за кюфтенца, доматите щях да ги нарежа на ситни парченца, но сега ги смелих на едро, което е почти същото, но си спестих рязането и използвах малкия ми чопър

получих седем палачинки, като по традиция първата си беше за готвача, защото ако има някой който да прави перфектна първа палачинка, моля да ми се обади да го поздравя.При мен първите никога не се получават.

  • смесваме доматите с оризовото брашно (по леки стават с него, но ако нямате и обикновено върши работа), щипка сода, яйцето, сиренето и кашкавала.Подправките.Ако нямате пресни мента или джоджен, пропуснете ги, защото със сухи е различно.А с пресните е наистина супер свежо.

Ако не ви се слага толкова брашно може да сложите две яйца за да стегне сместта.Ще получите повече смес са омлет, но няма значение щом не искате да има брашно.

  • Взимате плосък тиган.Един съвет от мен, имайте си тиган за палачинки.Не е задължително да е някакъв скъп, моят е съвсем обикновен.Важното е да е с незалепващо покритие.Като въпреки това винаги намазнявайте, дори само с капки мазнина или спрей или както правя аз намазнявам си парче готварска хартия и с нея мажа дъното.
  • Загрявате тигана, взимате от сместта, но не много, важното е да можете да обръщате палачинките.Имайте под ръка поне две лъжици за да си оформите палачинката.
  • Печете, обръщате, вадите, ядете.
  • Ако не ви е достатъчно като храна за нахранване, може да си мажете с крема сирене, което примерно сте подправили със същите подправки като палачинките.



А доматените кюфтенца, които първоначално исках да правя, изглеждат така:

ДОМАТЕНИ КЮФТЕНЦА





Няма коментари:

Публикуване на коментар