Страници

понеделник, 16 август 2021 г.

Екопътека "БЕЛИ ИСКЪР"

    Вече е станало ясно колко съм пристрастена към екопътеките.Ако не е, да припомня другите от началото на годината?Дори в съдържанието на блога отворих отделна тема за екопътеки, защото със сигурност не са интересни само на мен.
   Защо станаха толкова популярни тези така наречени екопътеки? Защото освен, че си сред природата, някак се свързваш с нея докато следиш посоката, табелките, информационните табла, които ти разказват какво ще видиш, какво ще чуеш, колко е униколно за района.Не малко от тях имат изградени мостчета, красиви кътове за почивка, които повечето от нас не ползват, но добри хора са помислили да ги има. Пътеките задължително са оформени като такива, разчистени и обозначени.Напомнят ми за планинско ориентиране, но без да се мъчиш сам да се ориентираш.


    И така, ето ни на поредната екопътека за тази година.Както винаги сме първи, преди всички и както става всеки път, накрая си давам сметка колко правилно правим да станем рано.Защото както нашата кола беше единствена на паркинга сутринта, така като се върнахме след часове, около нея имаше стотици и то по цялото шосе наоколо.Разбира се немалко хора бяха избрали просто да си направят пикник край реката, а не да вървят по пътеката, така че количеството автомобили се увеличава и заради тях.
   За кого е подходяща тази екопътека? За абсолютно всички малки, големи, още по големи, малки и четириноги.
   Измината общо за три часа и двадесет минути, включително с изкачване до една площадка за наблюдение.Темпото с което се движим специално ние не е бавно, защото кучето дава тон за песен при нас, пардон, определя скоростта, а той ми е пъргав и все бърза.Разбира се моето темпо се намалява от спиране за снимане и мирисане на цветенца.Затова това е горе долу нормалното време за изминаване.
  Мостовете са също лесно за преминаване, нямат някакви особено стръмни стълби.Освен осем основни моста, минаващи над реката има още много по-малки.
   Екопътеката се намира близо до град Самоков, на няколко километра от село Бели Искър.Преминавате през цялото село и все напред.Ще минете покрай един малък параклис край осето и малко след него в ляво ще видите информационно табло, където се намира първия мост и приятната ви разходка ще започне.Гугъл също знае мястото.

Екопътека "Бели Искър" в движение от началото до края:



























































 

За други екопътеки подходящи за обиконени планинари и туристи като мен, последвайте линка в съдържанието ЕКОПЪТЕКИ.

Ако ръзказите ми с картинки са ви харесали и мислите, че ще са полезни за други хора, ще съм ви благодарна ако споделите.

Благодаря на всички, които се отбиват в моя блог и надявм се анмират това,което търсят.




Няма коментари:

Публикуване на коментар