Аз рецепта за картофи с ориз отдавна имам, при това са даже две, защото една от най-най-любимите ми рецепти с агнешко е точно с ориз и картофи.Така, че си имам и постен и агнешки вариант.
Трябва да призная, че аз изобщо не мислех за различна рецепта, но в един момент се оказа, че не разполагам с всички продукти и то най-вече зеленчуци.Ако беше лято щеше да е друго, но е почти зима и ако в града само щях да си взема от фризера няколко замразени черита и да си нарежа чушка, то на село това няма как да стане, ако не съм ги донесла специално.Но аз не бях.Вариант е да отида до магазина, където със сигурносх ще има, но още една пречка...цял ден валеше проливен дъжд.
Тази рецепта се приготвя във фурна, без предварително готвене на каквото и да било.Всичко в тавичката и в печката!
Какво използвах:
един кг картофи
чаена чаша (200 ml) ориз, но всъщност си преценете дали да е повече или по малко спрямо картофите
пет-шест сушени доматчета от буркан (т.е. са в мазнина, не са напълно сушени)
половин глава лук (носи и повече)
чаена лъжичка червен пипер
магданоз пресен
сушен домашен босилек
сушен домашен джоджен
(съотношението е такова, че джоджена и магданоза са почти в еднакво количество, босилека е по-малко, а колко да сложите е въпрос на личен ибор и вкус)
мазнина от бурканчето на доматите
сол
Това, което накрая илезе от фурната беше фантастично.Защото дори да са по-малко от обичайните продукти, то сушените домати в комбинация с повече подправки направиха това ястие специално.
В тавичката сложих директно всичко: нарязани на шайби/колелца/филийки картофи, нарязан лук, нарязани сушени домати, нарязан пресен магданоз, сух джоджен, сух босилек, червения пипер.
Поръсих с около две супени лъжици от зехтина в бурканчето със сушени домати, добавих ориза и залях с три чаши вода.Колкото и ориз да прецените да сложите запомнете го колко е и отмерете спрямо него вода плюс още малко.
Посолих отгоре и подредих картофите да са навсякъде.
Сложих във фурната на 200 градуса и за около 20 минути беше готово.
Времето за притотвяне зависи от ориза, картофите, водата!
Задължително проверете и ориза и картофите дали са готови и ако се налага долейте гореща вода.
Готовото ястие може да покриете с капак или с кърпа за десетина минути.То е постно и не се яде вряло, а само топло.Врели картофи и ориз, както казва майка, само ще се изгорите без да усетите никакъв вкус.А това ястие има вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар