Страници

неделя, 25 февруари 2024 г.

Печено и карамелизирано месо с лук върху картофено пюре

 

    Това е от ястията, което е добре почти да загорите.Момента в който в тенджерата или тавата месото е залепнало за дъното и по него се е образувала коричка, а лукът е станал като масло.Сосът е попил в тях, останала е само мазнината.Честно казано този лук, ако си го намажете на дебела филия селски хляб или пък на половин франзела, която сте стоплили на тигана, после си накъсате месо, малко салата, резен домат и ще искате да си загаряте всеки път ястието с месо.Този път обаче, реших да сервирам върху картофено пюре.Загребвате си пюре с парченце месо и лук.Сладко топящо се в уста съвършенство.В края на рецептата ще ви дам и една идея как да го подобрите картофеното пюре и как аз приготвям различни видове.

    Това ястие може да си приготвите и на котлон и на фурна.Аз предпочитам да е на фурна, защото лука се запазва и не става на каша, само се карамелизира, заедно с месото.Попиват всички аромати и остава лекият сладък карамелен вкус.


    Освен абсолютно прелестния вкус, това ястие става бързо, защото нарязваме месото на късове.Не прекалено малки, че да станат като подметка, но не и цяло парче, което да печете дълго.Дълго печеното месо е друга рецепта.






Какво използвах:

свинско месо, най-добре от врат, като не е необходимо да е мазно - 500 грама

стар лук, по-големи глави - 500 грама

чушки (може и зелена, може и червена)

червен пипер - една супена лъжица

червено вино - 100ml

олио

сол и черен пипер

супена лъжица (равна) сух риган

супена лъжица чесън на прах (ако нямате истински, пресовайте една скилидка)

аз имах няколко чери доматчета и ги използвах нарязани на половинки, вие може да сложите супена лъжица доматено пюре, доматена салца, един домат от консерва



Нарязваме месото на парчета (не малки, средно големи, ако трябва да сме съвсем прецизни около 6-7см)

Нарязваме лука на полумесеци и с ръка ги разделяме.

Нарязваме чушката.

Използвам тенджера за печене с капак.Ако нямате такава и тавичка върши работа, но ще ви трябва фолио и хартия за печене.

В тенджерата слагам лука, месото и чушките заедно, порасвам със супена лъжица олио и ги задушавам на котлона.Това ще запечата месото и в същото време го готви и така още забързваме нещата.

Поръсваме с червен пипер, риган, пресована скилидка чесън или чесъна на прах (моят е от изсушен и смлян чесън, нищо изкуствено), посоляваме и поръсваме с мелничката черен пипер.

Наливам виното, оставям да кипне.

Пускам и нарязани на половинки чери доматчета.

Заливам с малко вода, буквално само да се покрие дъното заедно с виното.Разбърквам и поръсвам с още малко олио, супена лъжица или две, преценете според месото.

Слагам капака и пъхам в загрята на 200 градуса фурна.

Ако нямате капак, намокрете хартия за печене постанете върху продуктите и покрийте с фолио.

След 30-40 минути проверете месото.Ако е почти готово продължавате печенето, ако е сурово налейте вряла вода, но съвсем малко две три супени лъжици.

После оставяте всичко докато всичката течност се изпари и буквално остане на мазнина.

Има един малък момент, в който месото и лука са залепнали на дъното и ако оставите още ще изгори, но в този точно момент месото и лука са се карамелизирали и е време да ги махнете от фурната.

Оставяте ги в тенджерата покрити още десетина минути или докато си приготвите картофеното пюре.

Не правя тежко пюре с пясно мляко и масло.Буквално само намачквам картофите и поръсвам със зехтин.По желание поръсете с прясно смлян черен пипер.

Слагате пюре в чинията, правите кладенче и слагате от месото с лука като може малко да го раздърпате.

Или си слагате на една топла франзела, притискате лука да попие и той и мазнината в хляба, малко месо, салатки, домат.

Малко идеи за картофеното пюре:

Най-вкусното пюре, което правя е по идея на Рий Дръмънд, където вместо масло слагам крема сирене.

Страхотно пюре се получава ако до съда за печене когато печете нещо сложите глава чесън намазана със зехтин и добре завита във фолио.После изтисквате чесъна в пюрето, малко зехтин и получавате чуден вкус.




Няма коментари:

Публикуване на коментар