Страници

понеделник, 25 януари 2021 г.

Харчо - грузинска телешка супа

 

Ако обичате богати на вкусове и аромати супи, тази определено ще ви хареса.


   
    Като един мега, гига фен на всякакви супи не можах да отмина тази супа,  защото непрекъснато си търся нови рецепти, с които да си разнообразя арсенала от чобрички.
    Като всяка уж оригинална супа и тази си има варианти.Много рядко попадам на традиционни рецепти, които да са само и абсолютно винаги от едни и същи продукти.Винаги има и импровизации към основните продукти.Такъв е случая и с тази супа.Но това всъщност е добре, защото дава възможност и за лично отношение към нея, още повече че каквото и да приготвя човек, го приготвя за определени хора и се съобразява с техния вкус.Така че винаги нещо се променя.Освен това когато говорим за наистина традиционни за определена държава ястия, не винаги може да разполагаме и с подправките, които за тях са нещо естествено.Така например тази супа си е толкова традиционна, че в Грузия я имат и във вид на суха супа в пакетчета, а сместта от подправки за нея се продава в готов вид за улеснение на грузинските готвачи.И тя си има даже специално име, хмели-сунели.И не стига това, ами и самата комбинация хмели-сунели има кратък и дълъг вариант.И това вярвате или не, не е всичко.Има още една тяхна подправка, която се добавя за по-кисел вкус на супата харчо.Специален сос направен от пюре на някакви кисели сливи.Да се хване човек за главата и да избяга с писъци.
   Ето ги как изглеждат, ако на някой от вас е станало интересно:

   

    Всичко това можеше и да ме откаже, но засега не се е намерила супата, която да ме подхлъзне и да реша да не я опитам.Все пак подправките не са някакви извънземни и дори да ми липсва някоя, съмнявам се от грузинската кулинарна полиция да ми потърсят сметка за това.А зная, че много от вас биха предпочели да не се изхвърлям толкова и да направя рецептата възможно най-достъпна за всички.Защото в края на краищата нали за това са рецептите, не само да ги четем, ами и да ги опитаме.
    Много кулинари и блогъри са приготвяли тази грузинска вкусотия, от тях почерпих и идеи и варианти, но в този блог всичко е разказано наистина подробно.От него научих и за подправките и за вариантите им, както и за някои тънкости в приготвянето, така че ако ви е интересно хвърлете едно око, може да си харесате да използвате пълния набор от подправки, който е описан и показан: https://cravingtasty.com/kharcho-beef-soup/




Забележки, за особеностите при приготвянето:

- комбинацията от подправки наречена хмели-сунели при мен придоби такъв вариант: дафинов лист, червен пипер, кориандър, копър и магданоз, целина която е във вид на нарязана глава.Копъра хора, добавя божественост на тази супа и това като цяло се превръща в любимата ми добавка за супи изобщо.Подправките ги добавям по различно време в супата, така че крайния резултат се получи много добре.

- допълнение: в магазините Берьозка продават тази подправка в пакетчета, така че може да си улесните живота.Но, ако нямате такива магазини или не ви пречи да си направите моята комбинация, да занете че като опитах с готовата подправка се оказа,че съм оцелила нещата на вкус.

- киселият сос се оказа по лесно заменим и доколкото видях в повечето рецепти, кулинарите използват доматен сок или пюре и малко винен оцет, затова и аз няма да търся зелени сливи, а ще си използвам домати от консерва, а оцет така или иначе си слагам при сервиране.

- по мое скромно мнение най-добре е да се използва телешко месо с кокал като телешки ребра например или комбинация от месо и ребра.Ако има кокал да обогати бульона е добре дошъл.Аз използвах телешки джолан и телешка опашка в комбинация.Добре е да има мазничко по месото, едно сухо месо няма да допринесе както трябва за истинския вкус.

- ако някои от вас са се отказали в момента, в който са разбрали че се използва телешко месо, мога да ви успокоя, че срещнах рецепти и за пилешки вариант.Няма да се получи такъв богат месен и подправен вкус, но няма сега заради едното телешко да се отказвате, опитайте я с пилешко месо.

- тайната на това да получите една божествена супа е, че не трябва да бързате с приготвянето.Нека си се готви бавно, да си къкри на котлона.Тази супа не трябва да ври, трябва съвсем леко да бълбука в тенджерата.Единственото забързано нещо, което направих, все пак съм работещ човек, беше да сваря опашката и джолана в тенджера под налягане, но на слаба степен и слаб котлон.



Какво е необходимо за три порции:


телешко месо - около 400-450 грама

/ моето е комбинация от телешка опашка и джолан /

глава лук

парче от глава целина

(колкото лука като количество)

пет-шест скилидки чесън

чаена чаша домати от консерва

(нарязани и със сос)

половин чаена чаша ориз


Ако нямате готовата подправка хмели-сунели, направете си сместта сами:

два дафинови листа

десетина зърна черен пипер

чаена лъжичка кориандър

чаена лъжичка червен пипер

чаена лъжичка лют червен пипер

( ако не ви понася, пропуснете го)

нарязани копър и магданоз около две трети чаена чаша, като нека копъра е повече


Ако имате готовата подправка хмели-сунели, сложете супена лъжица от нея


супена лъжица оцет

олио

сол


  • В някои рецепти запържваха месото, но аз го сварих заедно с дафиновия лист и зърната черен пипер, малко сол.Месото трябва да се разпада.Не прекалявайте и с течността, искаме гъста супа.
  • Нарязваме лука и целината на ситно и ги задушаваме в две супени лъжици олио и две супени лъжици вода.
  • Добавяме ориза, разбъркваме.
  • Добавяме червените пипери и кориандъра.
  • Наливаме част от бульона от свареното месо.
  • Добавяме месото, което сме накъсали на малки парчета.
  • Добавяме половината от магданоза и копъра, нека си пускат ароматите докато се готви супата.
  • Добавяме доматите.Ако искате тук добавете супена лъжица винен оцет.
  • Посоляваме отново малко, защото в бульона ни има вече сол.
  • Оставяме на тих огън докато се свари ориза.Нека си къкри бавно, но сигурно.
  • Добавяме останалия бульон и останалите магданоз и копър.
  • Варим още десетина минути и спираме.
  • Оставяме готовата ни супа на спокойствие да си поемат всички аромати.По добре да се притопли после, отколкото да се яде веднага.




В блога имам още една страхотна грузинска рецепта:

Хачапури,тестени изкушения по грузински





4 коментара:

  1. Много интересна супа, Светле. И наистина търсейки традиционно ястие на дадена страна и аз попадам на различни интерпретации на рецептите, спрямо и различните краища на страната. Също както в нашите ястия. 16 начина за баница, боб яхния и т.н. И аз си търся заместители на някои добавки или подправки, които ми липсват. Нерядко махам някои съставки, които не обичам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, в края на карищата ние си ги ядем, нали? Трябва и ние да си ги харесаме :)

      Изтриване
  2. Благодаря, Светле, вече ще се престраша и аз.

    ОтговорИзтриване