Страници

вторник, 7 април 2020 г.

Малък кекс с моркови и ябълки



   Извънредното положение доведе до експериментиране в кухнята на много нетипични за мен ястия и сладкиши.Не през цялото време, защото и това започна да омръзва, а краят му не се вижда.На всичкото отгоре не можем да се движим достатъчно и се получава още по лоша ситуация с всичкото това ядене.Веселяците в криза поне се надпреварват да измислят вицове , смешни истории и закачки като: няма смисъл да купувате пролетни дрехи, защото никъде не ходим, а за летни още не сме сигурни в размера.


   Много ми липсва това да правя сладкиши и да ги нося на някой да ги опита или просто да се подслади.Не ми е хубаво без дегустатори, но днес реших, че след като вече месец нищо сладко не е минало покрай мен, да взема да импровизирам нещо с налични материали и се опитах поне една част да бъде с не толкова калорични продукти.
    Получи се един мнооого добър резултат.Кекса не бухна кой знае колко, може би заради брашното, може би заради плодовете, а и все пак е малко количество дори за моята малка тавичка.
   Не бухна, но стана сочен и ароматен както и очаквах, защото който веднъж се е сблъсквал със сладкиши, в които има моркови знае, че резултата е страхотен!


   Може да проверите това с моята рецепта за морковена торта, като може или да си я направите цялата или да си я направите като кекс без крема:



   А вкуса на този кекс много ми напомни вкуса на един любим кекс от детството, с ябълки:

https://svetlalola.blogspot.com/2018/10/blog-post.html




Какво използвах:


чаената ми чаша е с вместимост 150 ml 



настъргани моркови - една чаена чаша
настъргани ябълки - половин чаена чаша
три супени лъжици кафява нерафинирана захар
две яйца 
две чаени чаши лимецово брашно
чаена лъжичка бакпулвер
две супени лъжици олио
пакетче / 10грама/ бурбонска ванилена захар
портокалов сок / друг сок/ вода/ - 2-3 супени лъжици



  • Разбих яйцата с кафявата захар.
  • Добавих настърганите моркови и ябълки.
  • Олиото
  • Добявих брашното, ванилената захар и бакпулвера.
  • Добяването на сок или вода е с цел да се разреди кексовата смес.Аз използвах портокалов, който не се отразява в крайния вкус, но го прави още по сочен заедно с настърганите моркови и ябълки.
  • Сместта я излях в тавичка върху хартия за печене.
  • Печенето е около 40 минути на 190 градуса заради плодовете.Заради различните съдове за печене, които всички имаме, съветвам когато стане златисто кафяв да проверите с нож или шиш.
  • Накрая поръсих със съвсем малко пудра захар за да изглежда по-добре за пред Вас, но за мен няма нужда от излишна захар.Всичко в кекса си има сладост.

Забележка: Ако нямате лимецово брашно, може да ползвате бяло или дори типово.
Ако не искате да смесвате моркови и ябълки, използвайте само едното, или в обратното съотношение, повече ябълки.


   За разкош предлагам да се яде с леко крема сирене към всяко парченце.Насладата е пълна!






1 коментар:

  1. Светле,
    прекрасен е кекса, макар и по - малък.Зеписвам и тази рецепта, аз всеки ден съм на работа и нямам време за жалост, дори и в това обявено в държавата положение на извънредна ситуация.Но мисля,че времето е само за молитви.Защото тепърва ще започват тежки събития, живеем в последните времена.А в тези времена ще има много събития, които трябва да вразумят хората - да търсят духовното, а не само материалното в този свят.Коронавирусът ще вземе много жертви в целия свят и хората трябва да търсят не вълшебни хапчета и ваксини, а покаяние.Няма ли покаяние ще има още много и по - тежки събития да преживеем.
    Бъдете здрави , поздрави !

    ОтговорИзтриване