Страници

вторник, 14 април 2020 г.

Агнешко със зрял бял боб




   Какво нещо са подправките.Ако човек е свикнал да свързва определена подправка с някакво месо, понякога лесно може да се заблуди, че яде такова, а то да не е.Така например в къщи агнешкото се свързва основно с джоджена. И когато в ястие с агнешко използвах други подправки, това предизвика размисъл в дегустаторите ми какво месо съм използвала.Това се случи с рецептата, която ще ви представя днес.
   Преди много години в едно старо списание "Наш дом" имаше по два листа с рецепти и когато в един момент на разчистване , всички ненужни хартии бяха махнати, някои рецепти, които си харесвах си ги откъснах набързо и уж прибрах да си ги имам.Да, ама едно нещо като не ти е пред очите и го забравяш.Така се случи и с тези откъснати листове до този момент, когато пак така при едно подреждане и разчистване, те се появиха.И се появиха в точния момент, когато сезона на агнешкото започва.А това е месо, което в къщи много обичаме.Обичаме го, но като си правех един разбор на рецептите, които приготмям с него, се оказа, че във всички джоджена е основната подправка.Затова беше време за нови кулинарни открития, а именно да използвам други подправки.




   Рецептата доста я измених откъм приготвяне в сварнение със статията, но запазих основните продукти и най-вече подправките.Оригинално се пече на фурна, но аз реших да я стогвя, още повече че е само две порции.



Какво използвах за две порции:

агнешко месо около 250 грама
една чаена чаша сух боб
пет-щест скилидки чесън
супена лъжица масло (загребете доста с лъжицата)
супена лъжица олио
пълна чаена лъжица мащерка
два малки дафинови листа
сол


  • Първата процедура е да сме накиснали боба от вечерта, да сме му махнали една - две води и да сме го сварили.Ако искате използвайте готов сварен от консерва.
  • Агнешкото месо го нарязвате на малки парчета ( внимавайте да няма парчета кокал, защото няма нужда да се ходи до зъболекар после)
  • Чесъна се пресова ( не го режете, смачкайте го)
  • Месото хубаво го осмесете с чесъна.
  • В тиган или тенджера пуснете заедно маслото, олиото ( то е задължително за да не загори маслото) и чесновото месо.
  • Задушавайте докато месото побелее, но и внимавайте чесъна да не загори.Ако започне да покафенява, капнете още малко олио.
  • Добавяте боба и заливате с чаша вода.
  • Пускате дафинов лист и мащерка и оставяте да се готви.
  • Не пречи, че боба ще се развари, става като масло.
  • Но ако обичате бобчетата да са ви отделени, не сварявайте докрай боба първоначално.
  • Колкото са по малки парчетата месо,толкова по-бързо ще се приготви ястието.
  • След като е готово, оставете го половин час да постои.
Забележка: ако не ви се занивама да го готвите, след процедурите по запържване, може да си го сложите във фурната.С капак или завито с фолио за да не се препече.
Също така, ако го искате по-течно, нека водата ви е повече.Както виждате, при мен всичката вода си попи, но може би е добре да е с една идея по-течно.






Ако обичате агнешко, Ви предлагам да опитате и другите ми рецепти:









А ако си обичате боб и искате да го пробвате по още една нетрадиционна рецепта:






Ако имате любими рецепти с агнешко, ще се радвам да ги споделите с мен в страничката на блога във Фейсбук:







Няма коментари:

Публикуване на коментар