Страници

сряда, 5 юни 2019 г.

Лимецов галет със спанак и моцарела

  
   Лимецът е една от най-старите зърнени култури използвана от човечеството.Някои хора може да си мислят, че лимецът е от новите модерни храни, но това изобщо не е така.Това е зърно, което в един момент е почти забравено заради пшеницата, която го измества, но хубавото е, че неговата слава се завръща.Модерна храна, която всъщност е забравена стара.
   Едно от нещата, които прочетох за него е, че той е изключително чиста храна.По простата причина, че не понася никакви химикали, пестициди и други гадории.А колко е полезен, всеки може да си прочете.С една дума, ако имате възможност, използвайте го.
   С тази рецепта за пръв път използвам лимецово брашно.Много пъти съм купувала хляб от лимец, но както  за всеки купен продукт, човек никога не е сигурен, че това от което е направен наистина е това, което е.А вкусът му прекрасен. Не е вкус, който търпите, защото е полезен, а е наистина вкусен този хляб.А вече съм сигурна, че вкусът е уникален.



Какво е необходимо:

за основата:

две чаени чаши лимецово брашно
две трети чаена чаша топла вода
две супени лъжици зехтин
кафяна лъжичка бакпулвер
щипка сол

за плънката:

спанак 
капки зехтин
топка моцарела, а може и две
скилидка чесън
сол

Забележка: ако нямате брашно от лимец, но ви харесва идеята с тази плънка, може да си ползвате всякакво друго брашно.

  • Замесвате си обикновено тесто.Като наливате водата не я слагайте всичката, преценете как ще ви дойде.Аз се бях засилила да сложа цяла чаша, но навреме се спрях.Разбира се, може да добавите още малко брашно.
  • Тъй като не е хляб, а само основа, затова реших да не използвам мая, а бакпулвер.Няма нужда да втасва и да го чакам.
  • Разстелих тестото в тавичка върху хартия за печене.
  • В тиган за буквално няколко секунди задуших в капки зехтин пресована скилидка чесън и спанака.Количеството е една загребана шепа, защото не исках да преобладава.Посолих малко, тъй като моцарелата не е солена.
  • Нарязах моцарелата и наредих върху тестото, отгоре подредих спанака.
  • Тъй като е галет позволява много плънка, затова ако искате сложете повече моцарела и повече спанак.Загръщате краищата и печете в загрята на 200 градуса фурна.
  • Основата не е дебела и не изисква много печене, около 20-25 минути най-много.Когато моцарелата се запече, проверете и хлебната част.
  • Оставяте готовия галет малко да изстине.
  • Основата беше много вкусна, в комбинация с много нежен вкус на моцарела и спанак с леко ухание на чесън.





   

  Тези от вас, които наминават във Фейсбук страничката на блога: https://www.facebook.com/zakakvotoidae/  , знаят че аз много обичам галети.В галета можете да прекалите с плънката и да не се притеснявате, че тя ще се разтече, защото като си подгънете краищата на основата и плънката си стои мирно там.



А това са любимите ми галети, които правя много често:











2 коментара: