Тази година съм горда майка на лично отгледани чери доматчета.Кой казва,че не може да си имаме градина и на терасата?
Първата реколта разбира се е много специална,затова трябваше да бъде приготвена на нещо повече от салата и в същото време жълтите и червени топчета да бъдат център на внимание.
Какво е необходимо:
За тестото:
брашно (използвах една чаша бяло и една чаша типово) - две чаени чаши
топла вода - една чаена чаша
една чаена лъжичка сол
две супени лъжици олио
две супени лъжици олио
една чаена лъжичка суха мая
една чаена лъжичка сух босилек
За плънката:
моцарела - 125 грама
пушено сирене - 100 грама
натурални маслини и чери домати
листа пресен босилек за поръсване (по желание)
листа пресен босилек за поръсване (по желание)
*чаената чаша,с която меря е с вместимост 200ml
* количеството маслини и чери домати е колкото ви се иска
*може да замените чери доматите с нарязани на кубчета обикновени домати,но е хубаво да са от месестите за да не пуснат излишна течност
*може да замените чери доматите с нарязани на кубчета обикновени домати,но е хубаво да са от месестите за да не пуснат излишна течност
- В купа пресях брашното.Направих кладенче и прибавих топлата вода (около две трети от чашата) и олиото.
- Върху брашното поръсих сол,стрит сух босилек и маята.
- Разбърках с вилица и добавих останалата вода,защото имаше нужда.Ако ви се оформя тесто,не слагайте останалата вода.
- Замесих тесто,което трябва да е меко,но не и да лепне.Не е нужно да мачкате и блъскате,просто оформяте топка тесто.Оставете завито за няколко минути докато си приготвяте плънката
- Накъсах моцарелата,която отцеждах преди това.Нарязах пушеното сирене и махнах костилките на маслините.Нарязах по-големите чери доматчета на половинки.
- Разточих тестото и го сложих в тавичка върху готварска хартия за печене.По средата наредих всичко и загърнах с краищата (гледайте да има от плънката и под краищата)
- Сложих галета в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор да се пече около 25 минути.Щом се зачерви коричката и беше готов.
- Важна подробност,но не задължителна разбира се е галета да се пече в по голяма от него тавичка.След изпичане напръсквате с вода около него,покривате с хартия/вестник и отгоре плътно с кърпа.Така коричката остава мека без да се мокри.
Ако имате листа пресен босилек,нарежете и поръсете отгоре за още свежест и аромат.
Този галет е подобен на един друг,много любим и много вкусен:
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам Ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар