Току що опитах една гъбка и направо загубих равновесие.Поредната импровизация от останали продукти довела до добър резултат.Ако като мен обичате гъби и прекалявате с количествата, които купувате и винаги ви остават, ето ви една идея за приготвянето им.Но и специално заради тази рецепта да си купите гъби и всичко останало, мисля си, че няма да съжалявате.
Какво е необходимо:
количествата на продуктите се определят според броя на гъбите
моите са шест, затова ще опиша моите количества
шест по-големи гъби
мляно месо - количеството е около пълна чаена лъжица на гъба
скилидка чесън
натурални маслини - по една на гъба
мащерка - чаена лъжичка
пушено сирене - по една филийка на гъба
сол
бяло вино
вода
(количествата са такива, че виното да е наполовина на водата, искаме да усещаме аромата му, но не и да преобладава.
Ако не обичате или не можете да ползвате вино, пропуснете го и използвайте само вода)
Ако не обичате или не можете да ползвате вино, пропуснете го и използвайте само вода)
Не използвам никаква друга мазнина, според мен тази, която си има в мляното месо и в пушеното сирене е достатъчно и няма нужда да натоварваме гъбките с още.
- Почиствате и махате пънчетата на гъбите.
- В купа смесвате мляното месо, нарязани пънчетата на гъбите ( ако са много големи, само две-три от тях), смачкана скилидка чесън, нарязани маслини.Само ако в мляното ви месо няма сол, посолете малко.
- Размесвате хубаво сместта и пълните гъбите много добре.
- Нареждате ги в тавичка или съд с капак.Ако нямате капак, сложете фолио.
- Наливате около тях водата и виното, посолявате.
- Слагате капак (или фолио) и печете на 200 градуса половин час.
- Махате капака и върху всяка гъбка слагате по едно парче пушено сирене.
- Запичате на грил десетина минути.В зависимост от вида на сиренето, то може да се разтопи или пък като моето не.
- Оставяте ги да изстинат малко, въпреки че имат месо, не е добре да се хапват горещи.
- Ако имате останала течност в съда за печене, сгъстете с малко брашно, поръсете с черен пипер и ще имате страхотен гъбен сос.Може да сложите и малко масло.
Още вкусни рецепти с гъби:
Няма коментари:
Публикуване на коментар