По време на коледните празници докато правим различни ястия,винаги остават продукти.Този път останаха доста зелеви листа,парче праз,сушена червена чушка.Дори две вратни пържоли.Мислех,че от това би станала интересна супа,но след кратък размисъл(най-вече защото по празници размишляването е трудна дейност), реших да направя сарми.
Какво е необходимо:
зелеви листа
праз
глава лук
вратни пържоли
суха червена чушка
чубрица
олио
сол
вода и зелева чорба
- Ако имате достатъчно кисело зеле,количеството на плънката не трябва да ви притеснява.Ще направите сарми според плънката,както се получи при мен.
- Приблизителните количества при мен бяха глава лук,половин стрък праз,две вратни пържоли и една суха червена чушка
- Нарязвате лука и праза и ги задушавате в олио и малко вода.Накъсвате сухата червена чушка.
- Нарязвате пържолите на кубчета и ги добавяте.Изпържвате месото само докато побелее,не го препържвайте.
- Добавяте ориз,който не трябва да преобладава.В моя случай бяха 4 препълнени супени лъжици.
- Поръсвате с чубрица (щипка при мен) и съвсем малко сол.
- Разбърквате добре и наливате вода,половината отколкото бихте сложили ако искахте да се свари ориза.Но в нашия случай ориза трябва да е полусуров.
- Когато водата се поеме от ориза с получената плънка завивате сармички.
- Аз винаги ги варя в тенджера под налягане.
- Нареждам ги плътно,заливам по равно с вода и зелева чорба,понякога поръсвам още малко олио.Трябва да се покрият сармите,че и отгоре.По една чаена чаша вода и зелева чорба в случая.По добре да се получи повече течност,отколкото да загорят.
- Варих 30 минути на по слабата степен и на слаб огън от момента на завиране.
- Сармите след като са готови се оставят да си поемат както са си в тенджерата поне 20 минути.
- Получиха се великолепни.
Като правя сарми винаги съм се питала как е правилно да се изписват сарми или сърми.Оказа се,че правилния начин е сарми,защото самата дума идва от sarma dolma.Не че е кой знае каква грешка другия вариант.Важното е да има сарми :)
Ако зелевите не са ви на сърце,а обичате лозови,ето как ги правя аз:
Ако обичате киселото зеле не само завито,задължително опитайте борша.Моят си го правя така:
Няма коментари:
Публикуване на коментар