Майка ми често присъства в рецептите ми с идеи, които аз в повечето случаи изцяло променям, но все пак е важно откъде тръгва една рецепта.В този случай майка гледала предаване за туризъм, така и не разбрах от кой край в България.Освен, че показвали забележителности и красиви гледки гостували в един дом и домакинята приготвила тази пита.
След предаването майка ми толкова се ентусиазирала, че я направила веднага най-вече за да не я забрави как точно става, особено в частта с разкрасяването.Крайния резултат щракнала с телефона и аз получих ето тази снимка по долу.После ми я преразказа и описа начина на приготвяне и така питата достига до вас :)
Какво е необходимо:
- кубче прясна мая
- 1 кг бяло брашно
- 1брой яйце (разделено на белтък и жълтък)
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 3-4 супени лъжици олио
- 2 с.л.прясно мляко (но може и хладка вода)
- 500ml хладка вода
Описала съм всичко подробно,но снимките показват по-добре начина на "изработка"
- В тавата слагате маята,само белтъка,брашното,солта и захарта,водата
- Жълтъка,който остава веднага го разбърквате с малко прясно мляко или вода за да не хване коричка.С него ще намажем питата накрая.Този номер със жълтъка не го знаех,така че се оказа и полезна тази рецепта.
- Пускате фурната на 20-30 градуса и замесвате меко тесто.Не го блъскате, мачкате или малтретирате много, достатъчно е да си получите топка тесто.
- Слагате тестотопокрито с кърпа в леко топлата фурна (вече изключена, да не забравите) и го оставяте около половин час да втаса или докато удвои обема си
- Тестото нарязвате на три топки и всяка една разточвате или раздърпвате както ви е удобно на момента.Правите ги според размера на тавата.
- Нареждате едно върху друго разточените парчета,като всяко едно намазвате леко с олио.
- Ако на този етап натрошите сирене между пластовете ще получите тутманик.Ако го пробвам така, ще опиша в отделна рецепта.
- Взимате една чаша и с нея си отбелязвате центъра на питата (вижте снимките).
- С ножа разрязвате на парчета стигайки само до очертанията на чашата.
- Всяко едно го засуквате.
- Оставяте отново да втаса на топличко.
- Намазвате със сместа от жълтък и прясно мляко и печете на 190 градуса.
- Вадите готовата пита,завивате я с кърпа и оставяте да си почине.
- Ако по някаква причина сте я препекли,напръскайте я с вода и тогава завийте с кърпата.Така коричката ще се отпусне и пак ще имате мека пита за хапване.
- Ами това е,надявам се със снимките да ви е по лесно,защото на мен ако само ми описват и разказват не винаги разбирам всичко.
Ако обичате да си приготвяте хляб в къщи, няма начин този прекрасен хряб без месене да не ви хареса:
Ако имате хлебопекарна, но си нямате рецепти, така приготвям хлябове с нейна помощ.Замесват тестото в нея и допичам във фурната:
Ако не обичате да използвате мая в хляба, този соден хляб може би ще ви допадне:
А това е може би най-любимият ми хляб:
Заповядайте при мен и във Фейсбук:
Честит Никулден! И аз правя такава питка. Твоята е станала чудесна! Да е на здраве и късмет!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
Изтриване