Какво ви е необходимо за една не много голяма баница:
/ общо за цялата баница/
- кори за баница - от т.нар.одрински,от правоъгълните - 4 листа
- яйца - 4 броя
- кисело мляко - 1 чаена чаша
- бакпулвер - 1 пакетче
- захар - 1 щипка
- сол- 1 щипка
- брашно - 2 с.л.(препълнени)
- олио - 5 с.л.
- масло - около 1 с.л.
За тази баница се използват две смеси:
Смес за намазване на корите:
- 3броя белтъци
- 1 чаена чаша кисело мляко,в която слагаме 1 пакетче бакпулвер (10грама)
- 3 супени лъжици олио
- 2 препълнени супени лъжици брашно
- 1 щипка сол
- Разбиваме всичко до гладка еднородна смес
Смес за плънка:
- 3 броя жълтъци
- 150 грама сирене
- 2 супени лъжици олио
- 1 щипка захар
- Разбиваме всичко добре
- Разгъваме корите за баница.Напоследък много ги уважавам тези одрински кори.Не са много дебели както тези на сач,нито лигави и тънки като уж фините кори за баница.
- Намазваме първата кора с част от сместта за мазане.Поставяме втората отгоре и отново намазваме.Количеството смес върху втората кора трябва да е наполовина от първата.Мажете ги целите от край до край.
- Взимаме половината от сместта за плънка и намазваме в средата.За по ясно имаме две слепени кори със смес за намазване и отгоре на втората сме сложили и плънка.
- Загъваме на руло както са двете кори с плънка и нареждаме в тавата.
- Повтаряме същото и с другите две кори.
- Така си разпределете сместта за намазване,че да ви остане за намазване на баницата отгоре.
- На мен ми остана много малко и затова чукнах още едно яйце,с което после установих че стана много добре.Това е четвъртото яйце в рецептата.
- Отгоре нареждаме малки бучки масло.
- Печем в загрята на 180-190 градуса фурна около 30 минути.
- Аз винаги пръскам с вода готовите баници,за да може ако има препечени кори да омекнат.
- Покриваме с кърпа и оставяме десетина минути.
- Задължително се яде топла
Получава се нещо между пита и баница с присъствието на брашно в едната смес и може би създателя на тази рецепта е искал с по малко кори да получи по голям краен продукт,с който да нахрани повече хора.Идеална е когато ви останат излишни кори използвани за други баници.
Когато споделям рецепти винаги се питам дали някой изобщо ги пробва,дали са се харесали,как ли са се получили ястията в други кухни,приготвени от други ръце.За един готвач най-голямото признание да празните чинии,а за някой който споделя рецепти,това е когато някой му се довери да опита тези рецепти в своята кухня.
Благодаря на моята мила приятелка Дани,която приготви баницата,нахрани своите хора и не само сподели с мен че я е направила,ами ми изпрати и снимки.А тя прави страхотни снимки.Благодаря! Благодаря! :)
Благодаря на моята мила приятелка Дани,която приготви баницата,нахрани своите хора и не само сподели с мен че я е направила,ами ми изпрати и снимки.А тя прави страхотни снимки.Благодаря! Благодаря! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар