Страници

четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Поморие - солено и древно

 

   Освен море,Поморие може да се похвали и с много забележителности и древна история.Край града се намира Поморийското езеро, от което се извлича лечебна луга и кал,добре познати на хората с ревматични болежки.То е и любимо място на всякакви прелетни пернати,които могат да се наблюдават в специално изграден посетителски център.Там освен с бинокъл за наблюдение ще се снабдите и с интересни факти за целия птичи свят,решил да обитава това езеро.








   Какво е живота без сол,нали? До солниците край крада се намира и единствения в Източна Европа музей на солта.Като всяка екскурзия,която си правим винаги има едно място,което въпреки проучванията ми е затворено или човека който отговаря за него точно в този ден е решил да отиде на плаж.От този ден музея ни беше заключената врата.Затова го разгледахме само през прозореца и отвън.А той си заслужава,защото показва как хората са добивали сол от незапомнени времена.В солниците край музея и сега се добива сол,все пак главния работник слънцето не е спирало да изпарява морската вода.



През прозореца

   Град Поморие е много древен град,основан още през 5 век пр.Хр. под името Анхиало и много,много години е бил един от най-важните градове по черноморието населен предимно от траки.Като се разходите из центъра може да посетите Историчестия музей и да понаучите това-онова за историята на града.
   В началото на града се намира и манастира "Св.Георги победоносец".Намерени са сведения,че на това място е имало такъв манастир построен в почит на Свети Георги още от времето на създаването на града.
   Другата старина на поморийския край е една гробница,която е меко казано впечатляваща.След гробницата край село Свещари тази ми беше много интересна,защото има необичаен вид и форма.Не съм ги мерила всички гробници,но някъде прочетох че тази била най-голямата откривана по нашите земи,а като цяло е единствена по рода си на целия Балкански полуостров.Датира от 2-3 век и е била нещо като мавзолей на богата местна фамилия.
   Гробницата има дълъг коридор,кръгла камера и кръгла куха колона в центъра,която ми приличаше на гъба.Там е имало вита стълба,която е извеждала на повърхността на земята.В  залата има пет ниши където са се поставяли урните на покойниците.И освен всички тези необичайни елементи,тя е изградена от тухли и камък,като се преплога,че може би стените са били изрисувани със сцени от живота на семейството и града.
    Поморие ми е един от любимите морски градчета.Има чудесни спомени от него и това не е заради многото дръвчета гинко билоба,засадени в центъра,а защото е един симпатичен морски град.




















И други мои морски пътешествия:

Пътешествие по Северното черноморие

До ъгъла на картата в един почивен ден

Беглик Таш - мегалитът край морето...

Няма коментари:

Публикуване на коментар