Всяка година в ягодовият сезон правя нещо ново и обикновено така се получава, че го приготвям няколко пъти, защото много се харесва.Така всяка година си имам хит на сезона, който измества всякакви други рецепти.
Какво е необходимо:
съдове, в които съм го приготвяла: 22х16; 20х20
това е малка доза, може би три порции като се има предвид, че се сервира с топка сладолед, както и с няколко пресни ягодки, ако са ви останали
може обаче и както са три порции, така и да седнете с голямата лъжица и да стане една порция, защото като се охлади аз лично нямах нужда от сладоледи и други гарнитури
около 300 грама ягоди
(разбира се може и повече, ще имате повече ягодов сос)
една чаена чаша брашно
(чашата ми е 150мл)
половин чаена чаша захар плюс още две супени лъжици
70 грама масло
бурбонска ванилена захар или само ванилия
- Разтопяваме маслото, не съвсем течно, но да е добре омекнало
- С малка част от маслото намазваме тавичката.
- Нарязваме ягодите и покриваме цялото дъно, затова и вметнах, че може да сложите и повече.
- Поръсвате ягодите с едната супена лъжица захар
- В маслото слагате чашата брашно и захарта.Ако си прецените, че ви е малко, сложете още захар, но за мен това е пределното количество.
- Сместта трябва да стане гъста и с лъжица я разпределяте върху ягодите.Като казвам гъста нямам предвид, че е като тесто въпреки, че с мекото тесто може да се оформи топка, а имам предвид че не е нещо течно или като трохи пясък, въпреки че ако ви е по-лесно натрошете я на парченца и така ги разпределете отгоре.Сместта не е много и при печенето ще се разпредели и сама оторе и ще образува хрупкава кора.
- Отгоре поръсвате с втората супена лъжица захар, която сте смесили с бурбонската ванилена захар или само с ванилия.Първият път когато го приготвих този коблер съвсем се бях разсеяла и забравих да сложа захарта, поради което я поръсих отгоре и то взе, че се получи страхотна захарна коричка.Затова и следващите пъти оставям захар за поръсване.
- Печене на 190 градуса 15-20 минути докато ягодовия сос започне да си пробива път през тестото и да бълбука, а тестото стане със златиста коричка.
- Сервира се топъл с топка сладолед.Моят сладолед беше сметанов със сладко от ягоди и се получи идеално.Тъй като имах останали ягодки към порциите сложих и няколко пресни плодчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар