Страници

вторник, 16 май 2023 г.

Селското ни гювече със сирене

 

     Тази рецепта отдавна я има в блога.Последния път обаче направих нови снимки и реших, че с тях няма да заменям старите, а ще ги сложа в повторена рецепта.Има голяма вероятност някога и да потретя.Защото това е най-любимото ястие на село, което се случва наистина много често там.Това е и ястието, след което най-лесно мия чинии, защото с последнага хапка всеки си облизва чинията, че даже и гювеча.


  Наричам го гювече, заящото се приготвя в гювеч, но разбира се всеки съд или тава с капак са подходящи за него.



Какво е необходимо за три порции:


четири глави стар лук, нека са по големи

десетина скилидки чесън

сирене - неговото количества е колкото обичате, зависи и колко е солено

кашкавал

яйца - преценявате по едно или по две да имате на порция

сол

олио


  • Приготвянето е много лесно.Нарязвате лука на едро и го задушавате в малко олио ( около супена лъжица) и малко вода ( пак една лъжица).Прибавяте и скилидките чесън.Имайте предвид, че готвенето на лука реално е в този момент, той няма да се промени кой знае колко после, затова го сгответе колкото обичате.Дали леко да хрупа, дали да е напълно сготвен.Аз обичам да го усещам, затова го приготвям докато леко се карамелизира, т.е. поеме всичката вода за да омекне леко и после да стане леко златист.Посолявам малко.Сиренето е солено, но трябва и лука да е овкусен.На това ястие не слагам подправки, обичам чистия вкус на запържен лук и чесън и изобщо на всичките продукти.
  • В гювечето (или какъвто съд имате) слагате на дъното лука с чесъна.Отгоре нареждате резени домати, сиренето на плочки и кашкавала на кубчета.Сложете колкото искате и обичате.
  • Слагате в загрята на 200 градуса фурна и запичате 10-15 минути.
  • Изваждате внимателно гювеча и чуквате отгоре яйцата
  • Запичате отново докато стегне и колкото искате да са рохки яйцата.
Допълнение: може да задушите лука и в масло или да смесите олио и масло; ако обичате магданоз и държите да има подправка в ястието, може да сложите при лука














Няма коментари:

Публикуване на коментар