Ако има яхния със сантиментална стойност за мен, то това е тази яхния.На пролет когато в градината дядо започваше да вади картофки, моркови и да бере тиквички много често правехме тази яхния.Приготвя се лесно и не изисква никакви по специални подправки или усилия.Само това, което градината даваше.
Понякога слагаха месо, през годините съм я приготвяла с телешки джолан (божествено е!), но когато трябва да е бързо и ме мързи за нещо друго сега, само минавам през пазара, мятам в торбата пресни картофи, връзка моркови и свежи тиквички и съм готова.
Приготвяла съм я и в обикновена тенджера и в тенджерата под налягане, ако ми е трябвала храна наистина бързо.
Не използвам подправки.Само натурален вкус на пресни зеленчуци и пролет.
Какво използвам:
пресни картофи
тиквички
моркови
количествата са колкото си искате, но горе долу еднакви като съотношение
глава стар лук
доматено пюре или нарязан домат
/от супена лъжица ако е малко ястието до цял домат ако е повече, но не прекалявайте, домата само балансира сладките зеленчуци/
супена лъжица червен пипер
олио
сол
връзка магданоз
брашно, ако е необходимо за сгъстяване
- Нарязваме на ситно главата стар лук.
- Нарязваме зеленчуците.
- Нарязваме магданоза.
- В малко олио задушаваме лука и почти веднага слагаме с него и картофите и морковите.
- Разбъркваме и подправяме с доматите и червения пипер.
- Заливаме вода според порциите, посоляваме.
- В този оммент все още не слагаме тиквичките, защото те се готвят най-бързо.
- Когато картофите и морковите започнат да омекват прибавяме и тиквичките, заедно с половината от нарязания магданоз.Важно е магданоза да се готви, а не да е за украса.
- Когато ястието е готово добавяме останалия магданоз, за зелен цвят.
- Ако ви е течна яхнията, сгъстете с малко брашно.
- Сервирам със салата и люти чушлета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар