Страници

събота, 28 май 2022 г.

Водопадите до село Иванча: Златен водопад и Пиринешки джендем

 

   Пролетта е време за водопади.Има един кратък период, в който повечето от тях могат да се видят в цялата им прелест.
   Тази година нямах много планувани както беше миналата, по скоро довърших недовършения план от миналата, а тези два водопада бяха в списъка.Така че в първия възможен свободен ден, яхнахме автомобила и потеглихме към Антоново, област Търговище.След Антоново се "хваща" пътя за село Пиринец, преминава се селото и водопадите следват един след друг.Първи е Пиринешкия, следва Златния, но ние ги видяхме обратно.
   И двата водопада са чудесна идея за разходка в топъл ден, за съжаление от фотографска гледна точка са много лоши с тази шарена сянка, но все пак красотите трябва да се гледат и с очите, нали така?


Златният водопад не е кой знае колко пълноводен, но е интересен с това, че човек очаква да тече по скалите, а той се спуска в страни от тях.Самите скали също са интересни как обгръщат мястото.Другото хубво на този водопад е, че човек може да застане и зад него, а това не се случва често при водопадите.Разходката до него също е приятна и ако решите да го съчетаете с пикник, има къде, защото наоколо са направени много масички, места за огън, има дори поляна за волейбол, разни катерушки.А бирата може да изстудите във водите на реката.
   От мястото където оставяте автомобила до водопада е има няма десетина минути.Ще пресечете реката по мост и ще тръгнете по тясна горска пътечка.Ще стигнете до място където по-малка рекичка се влива в голямата река и ще тръгнете по нея.Защото всъщност водопада е там.


















Пиринешкия джендем е най-високия водопад наоколо.Цели 34 метра се спускат в една пропаст и водите му се губат в зеленината.От горе дори не може да се види къде свършва.Хубавото е, че може да го видите отстрани на направена импровизирана площадка оградена с дървени парапети.
   Спирате на шосето и виждате пътека и черен път.Има табели.Пътя води до мястото откъдето водопада се спуска, а малката пътечка до споменатата площадка.И двете места са съвсем близо.Едното на пет минути, другото на две.По близо от това просто няма накъде.











Ако са ви интересни водопадите, отворете линка в менято "водопади" и ще ви излязат всички посетени от мен до сега.




Няма коментари:

Публикуване на коментар