Страници

четвъртък, 12 май 2022 г.

Защо да е сложно, когато може да е вкусно или обикновено постно прясно зеле

 

   Това е любимо ястие на много хора и пак като повечето уж обикновени ястия, всеки си го приготвя по свой вкус.Моето е както аз най много обичам с най-чист и натурален вкус, с една дума няма подправки.Единствената подправка, която ползвам е при сервиране евентуално да поръся с прясно смлян черен пипер.Но в повечето пъти го обичам без нищо, само да си отхапвам прясно люто чушле към всяка хапка.
   Другата ми моя си особеност на това ястие е, че го приготвям в тенджерата под налягане.За десет-петнадесет минути, зависи от това колко е крехка и прясна зелката, имам вкусна гозба.Само трябва да направя една салата докато се готви.



Какво използвам:


 средноголяма зелка

половин консерва цели домати 

(или два пресни домата, ако са хубави и узрели, с изкуствени не експериментирам)

супена лъжица червен пипер

сол

олио/зехтин



Уточнение за мазнината: постното зеле носи на мазнина и преди бих го удавила в олио, но последните пъти го ръся със зехтин.Имам доста зехтин и някак свикнах с този вкус, затова го използвам.Но ако не обичате, използвайте си доброто старо олио.

  • Нарязвам зелката, доматите.
  • Слагам в тенджерата всичко.Зелето, доматите, червения пипер.
  • Заливам с половин чаша вода.
  • Ако слагам олио, слагам и него, но когато използвам зехтин не го слагам при готвенето.
  • От завирането на ниска степен ( моята тенджера има степен за месо и степен за зеленчуци, използвам втората) засичам 10-15 минути, като преценявам според това колко е крехка зелката.
  • Ако след това време има прекалено много течност, оставям да се готви без капак още пет минути като разбърквам.
  • Опитвам на вкус за сол и за домати.Понякога зелките имат повече сладост и в този момент добавям още малко домат.Нищо че той реално не се готви много, той ще даде необходимата киселост за балансиране на ястието.
  • Чак накрая обилно поръсвам със зехтин и разбърквам
  • Сервирам с люти чушлета.




Няма коментари:

Публикуване на коментар