Това е любимо ястие на много хора и пак като повечето уж обикновени ястия, всеки си го приготвя по свой вкус.Моето е както аз най много обичам с най-чист и натурален вкус, с една дума няма подправки.Единствената подправка, която ползвам е при сервиране евентуално да поръся с прясно смлян черен пипер.Но в повечето пъти го обичам без нищо, само да си отхапвам прясно люто чушле към всяка хапка.
Другата ми моя си особеност на това ястие е, че го приготвям в тенджерата под налягане.За десет-петнадесет минути, зависи от това колко е крехка и прясна зелката, имам вкусна гозба.Само трябва да направя една салата докато се готви.
Какво използвам:
средноголяма зелка
половин консерва цели домати
(или два пресни домата, ако са хубави и узрели, с изкуствени не експериментирам)
супена лъжица червен пипер
сол
олио/зехтин
Уточнение за мазнината: постното зеле носи на мазнина и преди бих го удавила в олио, но последните пъти го ръся със зехтин.Имам доста зехтин и някак свикнах с този вкус, затова го използвам.Но ако не обичате, използвайте си доброто старо олио.
- Нарязвам зелката, доматите.
- Слагам в тенджерата всичко.Зелето, доматите, червения пипер.
- Заливам с половин чаша вода.
- Ако слагам олио, слагам и него, но когато използвам зехтин не го слагам при готвенето.
- От завирането на ниска степен ( моята тенджера има степен за месо и степен за зеленчуци, използвам втората) засичам 10-15 минути, като преценявам според това колко е крехка зелката.
- Ако след това време има прекалено много течност, оставям да се готви без капак още пет минути като разбърквам.
- Опитвам на вкус за сол и за домати.Понякога зелките имат повече сладост и в този момент добавям още малко домат.Нищо че той реално не се готви много, той ще даде необходимата киселост за балансиране на ястието.
- Чак накрая обилно поръсвам със зехтин и разбърквам
- Сервирам с люти чушлета.
Салатата да е от печени ребърца,моля!
ОтговорИзтриванеИ така може :)
Изтриване