Страници

сряда, 25 май 2022 г.

Кекс с ягоди

 


    За човек, който рядко прави сладкиши и не му се отдават особено, този стана доста добър.Дори много добър.И стана още по-хубав след като изстина наистина много добре.То си важи за всички кексове де, не ги режете и яжте топли.С малки изключения като масления уелски кейк например, който задължинено се яде топъл.Но да не се отклоняваме от темата.
    Имах ягоди, намерих дегустатори и приготвих този кекс за радост именно на тези дегустатори.



Какво използвах:

три яйца

пет супени лъжици захар

две пакетчета ванилова захар (бурбонска е моята)

пакетче лимонови корички (използвам на д-р Йоткер)

пет супени (препълнени) лъжици кисело мляко

чаена лъжичка бакпулвер, щипка сода

щипка сол

пет супени лъжици олио

две чаши (вместимост 150ml) брашно


ягоди


  • Нищо различно няма в този кекс, нито в продуктите, нито в приготвянето.
  • Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме олиото, ванилената захар, лимоновите корички ( ако нямате такива, може да ги порпуснете, но ванилията си трябва, защото кекса си иска аромат)
  • В киселото мляко слагаме бакпулвера и щипката ( буквално с два пръста взимате от содата) сода.
  • Добявяме киселото мляко към яйчената смес.
  • Пресяваме брашното над купата, щипка сол.
  • Разбъркваме гъста кексова смес.
  • Ягоди нарязваме на парченца и добавяме в сместта (не прекалявайте с количеството все пак е кекс това) и после отново разбъркваме.
  • Пекох в правоъгълна форма с хартия за печене, но вие може да намазните и поръсите с брашно съда си за печене.
  • Печете около 40 минути.Проверявайте с нож или шиш, но имайте предвид, че заради плодовете времето за печене е повече.
  • Вадите от съда за печене и оставяне добре да се охлади.
  • Аз не поръсвам с пудра захар, нямаме нужда заради едната красота от още захар.




Ако по някаква причина ви остане кекс, може да го преобразите в един разкошен млечен десерт с ягоди:

Смесвате рикота/безсолна извара с малко цедено мляко и мед на вкус.

В чаша/ купа на дъното слагате хапки кекс, отгоре млечния крем и завършвате с нарязани ягоди.

Съвършенство!!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар