За човек, който рядко прави сладкиши и не му се отдават особено, този стана доста добър.Дори много добър.И стана още по-хубав след като изстина наистина много добре.То си важи за всички кексове де, не ги режете и яжте топли.С малки изключения като масления уелски кейк например, който задължинено се яде топъл.Но да не се отклоняваме от темата.
Имах ягоди, намерих дегустатори и приготвих този кекс за радост именно на тези дегустатори.
Имах ягоди, намерих дегустатори и приготвих този кекс за радост именно на тези дегустатори.
Какво използвах:
три яйца
пет супени лъжици захар
две пакетчета ванилова захар (бурбонска е моята)
пакетче лимонови корички (използвам на д-р Йоткер)
пет супени (препълнени) лъжици кисело мляко
чаена лъжичка бакпулвер, щипка сода
щипка сол
пет супени лъжици олио
две чаши (вместимост 150ml) брашно
ягоди
- Нищо различно няма в този кекс, нито в продуктите, нито в приготвянето.
- Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме олиото, ванилената захар, лимоновите корички ( ако нямате такива, може да ги порпуснете, но ванилията си трябва, защото кекса си иска аромат)
- В киселото мляко слагаме бакпулвера и щипката ( буквално с два пръста взимате от содата) сода.
- Добявяме киселото мляко към яйчената смес.
- Пресяваме брашното над купата, щипка сол.
- Разбъркваме гъста кексова смес.
- Ягоди нарязваме на парченца и добавяме в сместта (не прекалявайте с количеството все пак е кекс това) и после отново разбъркваме.
- Пекох в правоъгълна форма с хартия за печене, но вие може да намазните и поръсите с брашно съда си за печене.
- Печете около 40 минути.Проверявайте с нож или шиш, но имайте предвид, че заради плодовете времето за печене е повече.
- Вадите от съда за печене и оставяне добре да се охлади.
- Аз не поръсвам с пудра захар, нямаме нужда заради едната красота от още захар.
Ако по някаква причина ви остане кекс, може да го преобразите в един разкошен млечен десерт с ягоди:
Смесвате рикота/безсолна извара с малко цедено мляко и мед на вкус.
В чаша/ купа на дъното слагате хапки кекс, отгоре млечния крем и завършвате с нарязани ягоди.
Съвършенство!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар