Страници

петък, 18 март 2022 г.

Хлебчета с плънка от кюфтенца

 


Сандвича от хлебче с кюфте, вече изглежда така.

    Тази рецепта е в черновите от много време, приготвяни са във времето няколко пъти, но така си стоеше без снимки и пояснения, само добавях какво тесто съм използвала, защото реално може да използвате всякакво.Всякакви хлебчета са подходящи да им сложите вътре кюфте.
   По тази причина ще оставя и двата вида тесто, вие си изберете, като в единия случай е било малко повече, но не толкова че да променям и количеството на мляното месо.
   Кюфтенцата също търпят импровизации, първия път бяха омесени като за кюфтета с лук и подправки, но съм ги приготвяла и само месо и подправки, което повече ми харесва, защото лука остава малко хрупкав.Може да си сложите любимите подправки, а може да опитате и моята любима ароматна комбинация.А може и да не месите месо, а да си вземете една хубава и добре овкусена сурова наденица, която само да разлелите на части.


Какво използвах:

Първи вариант /чаша с вместимост 150ml/

две чаени чаши брашно

две трети чаена чаша топло мляко

чаена лъжичка суха мая

две супени лъжици зехтин/олио

супена лъжица захар

чаена лъжичка сол


Втори вариант: /чаша с вместимост 200 ml/


четвърт кубче прясна мая

чаена чаша топло мляко

пълна супена лъжица захар

две супени лъжици олио/зехтин

две чаши и половина брашно

/ използвах мляно на каменна мелница и да ви кажа, наистина стават много вкусни хлябовете с такова.И тъй като ме питаха какво точно брашно използвах, споделям веднага.Брашното си го поръчах от тук: бяло брашно от "Бабината питка"/

щипка сол



За кюфтенцата:


250 грама мляно свинско месо/ мляно смесено месо/ сурова наденица

( може да смесите дори мляно пилешко и наденица)

кимион - чаена лъжичка

корандър - чаена лъжичка

чубрица - чаена лъжичка


жълтък и чаена лъжичка прясно мляко за намазване

сусам


  • Замесваме тестото и оставяме на топло да си втасва.Нарочно захарта е малко повече отколкото бих сложила в такова количество тесто, но някак леко сладкото тесто много добре се съчетава с кюфтенцата.
  • Замесваме кюфтенцата.Нека сместта постои подправена докато чакате тестото, така става още по-вкусно всичко
  • Разпределяме тестото на равни топчета и по същия начин оформяме кюфтенца със същия брой.Ще ви е много по-лесно, освен това ще си прецените колко големи искате да бъдат.Съветвам ви да не правите прекалено големи кюфтета за да могат да се изпекат добре.
  • Взимаме тестото, сплескваме го в дланта си, слагаме кюфтенце, прищипваме и оформяме хлебче.
  • В намаслена тавичка или покрита с хартия за печене нареждаме хлебчетата.
  • Включваме фурната и докато тя се загрява те ще втасват пак.
  • Намазваме ги с разбит жълтък с малко прясно мляко вътре.Поръсете по желание със сусам.Друг вариант е да ги намажете само с прясно мляко.
  • Печем на 190 градуса до хубав загар.Готовите хлебчета покриваме с кърпа за да станат мекички.
  • Хапват се топли. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар