Страници

вторник, 28 декември 2021 г.

Пържолки по сливенски

    

    Това е рецепта от тези, които са толкова лесни и непретенциозни, че просто няма как да не са безумно вкусни.И смея да твърдя, че това са най-крехките и топящи се в уста пържоли, които приготвям.


    Ще си помислите, че щом са сливенски и имаме с тях еднакво местожитество, това е много разпространена рецепта в нашия град.В интересна истината предвид на това, че рецептата е от една моя детска тетрадка с рецепти където имах навика да си измислям заглавия, възможно е аз да съм им кръстница.През годините так сме свикнали у нас да ги наричаме така, че дали са сливенски или светлински така и никой няма да разбере.Важното обаче, че са фантастични.


    Много често ви насърчавам да импровизирате и с моите рецепти и изобщо всякакви.Този път обаче, ще ви помоля да ги приготвите така без да махате или прибавяте нещо друго колкото и да ви сърбят ръцете да го направите.Направете ги веднъж в оригинал и после вече правете с тях каквото ви идва отвътре.Просто много ми се иска да ги опитате точно в този вид и с този вкус, който аз много обичам.



С тази любима за семейството ми рецепта, ви каня на нашата трапеза днес.


Какво е необходимо за три порции:


три свински вратни пържоли

един голям морков или два по-малки

голяма глава стар лук

три скилидки чесън

4-5 супени лъжици бяло вино

един домат от консерва

няколко зърна черен пипер

брашно

сол, черен пипер, червен пипер

олио



  • смесвате брашното със сол и смлян черен пипер, щипка червен пипер не прекалявайте с пиперите просто щипка или една врътка с мелничката
  • овалвате пържолите в брашното и добре ги изтупвате
  • в тиган, който само е намазнен (няма да ги пържим, а само ще ги запечатаме) запичаме за минута-две всяка пържола, да се получи коричка от брашното
  • в отделен съд (или в същия след като свършим с пържолите) задушаваме лука нарязан на ситно, моркова, скилидките чесън също нарязани, домата и бялото вино, зърната черен пипер, буквално една лъжица вода колкото да се задушават и да не изгарят зеленчуците
  • нареждаме пържолките в съд за печене и ги покриваме със соса
  • печем до готовност
  • соса, няма за цел да е сос в смисъл да топите хляб в него, неговата цел е да овкуси пържолите и затова не му трябва допълнителна течност
  • готовото ястие го оставяте поне десетина минути след като го извадите от фурната за да се отпусне и да се оплучи съвършен резултат
  • за мен това е зимно ястие, затова на тези пържоли повече им отиват люти чушлета, туршия, не свежа салата. Но това оставям на вас.Чери доматчетата, които имам в чинията са повече заради снимките, отколкото че винаги използвам такива.







2 коментара: