Страници

понеделник, 30 ноември 2020 г.

Питка с плънка от картофи и кашкавал

 

   Останаха ми едни сварени картофи от една нереализирана картофена салата и се сетих, че преди време видях една рецепта за питки с картофена плънка.Речено сторено, ето как измислих моята, като разбира се добавих и кашкавал за още по-добър вкус.

   Хубавото на тези питки с плънка е, че може да я подправите с каквато си искате любима подправка като мерудия, самардала, мащерка, риган или пък никаква.


Какво използвах:

за тестото използвах комбинацията за питката със сирене и кашкавал, защото тя е наистина много вкусна, а и аз имах по ръка точно толкова прясно мляко: Питка със сирене и кашкавал


чаена чаша прясно мляко

чаена чаша топла вода

чаена чаша олио (не я препълвайте, защото ще сложим и масло)

равна супена лъжица суха мая

супена лъжица масло

пет чаени чаши брашно

сол


намачкани картофи около две чаени чаши

настърган кашкавал - чаена чаша



  • Замесвате си меко тесто по реда на изписване на продуктите.
  • Оставяте го да удвои обема си на топло
  • Докато чакате тестото, сварете си картофи задължително в солена вода.
  • Намачкайте картофите и ги оставете да изстиват.
  • Готовото тесто изсипвате на плота и го притискате да му излезе въздуха.Раздърпвате го така, че да може да поставите плънката.
  • Смесвате изстиналите намачкани картофи с настъргания кашкавал и слагате тази смес по средата на тестото.
  • Загръщате картофената смес с тестото от всички страни като вързопче,така че плънката да не се подава отникъде, обръщате и слагате в тавичка за печене.Отгоре правите отвор и печете на 200 градуса около 25 минути.Това обаче зависи колко плоска сте я направили,големината на тавичката и т.нат. затова като се зачерви я проверете.
  • Вадите, завивате с кърпа и оставяте десетина минути.
  • Хапва се топла, но не и гореща и внимавайте да не се опарите с плънката.
Допълнение:
  • може да приготвите като хляб, но за да се изпече както трябва прецених, че като плоска питка е по-добре
  • може да направите няколко малки питки вместо една цяла
  • може да добавите любима подправка в плънката










Няма коментари:

Публикуване на коментар