Страници

вторник, 6 октомври 2020 г.

Маслен хляб на филийки

 


  Напоследък като ме стегне шапката сядам си някъде и си пускам YouTube понеже той е настроен да ти пуска това, което харесваш и гледаш, много ясно, че на мен ми пуска рецепти.Една след друга ми се редуват сладкиши с хлябове и колбаси.И както си гледах в един момен започна клипче за едно много красиво хлебче.Едно златисто такова и на части.То хубаво, ама клипчето беше на корейски и докато на други чуждоземни клипове има превод на английски поне на продуктите, тук и те си бяха на корейските завъртулки.Ако си мислите обаче, че един корейски ще ме откаже от това да пробвам хляб, много се лъжете.И ето как използвайки моето любимо тесто, направих този нарязан маслен хляб така както го приготви корейския готач.И се получи.


     Как да не хареса човек хляб, който е на части и всеки веднага си взема парче от него и хляб, който така прекрасно ухае на масло и позволява веднага да си направите сандвич, защото хляба вече си е намазан с масло.

   Използвах любимото ми тесто, с което никога не стават грешки.Направих половин доза, защото обичам хлябовете да се изяждат веднага и да не остава за следващия ден.

---- >   Любимото ми тесто




Какво ви е необходимо:

125 ml прясно мляко 
40 ml топла вода
чаена лъжичка суха мая
чаена лъжичка захар
чаена лъжичка сол
супена лъжица зехтин
супена лъжица меко масло
едно яйце
300 грама брашно

меко масло

по желание за намазване на хляба: разбито яйце с малко олио 


  • Замесвате си меко тесто като ако не обичате да месите, използвайте за този процес хлебопекарната или някой, който е загубил бас от вас.
  • Смесвате млякото и топлата вода, слагате маята и захарта.
  • Прибавяте зехтина и маслото.Яйцето.
  • Накрая добавяте брашното и посолявате отгоре.
  • Замесвате топка тесто.Оставяте да втаса на топло.
  • Слагате топката тесто на плота и го притискате да излезе въздуха.
  • Разточвате на дебел пласт.Може и с ръце да притискате.Тестото си е еластично, меко и мазно и позволява това.
  • Завивате на руло.Преценете колко да е според съда ви за печене.
  • Нарязвате рулото на парчета.
  • Всяко едно парче го намазвате с масло от едната страна и редите в тавичката за печене едно до друго.
  • Отново оставяте да втаса докато ви се загрее фурната на 190 градуса.
  • Само по желание за по-красив външен вид може да намажете хляба отгоре с разбито яйце с малко олио в него.
  • Печете 20-25 минути като проверявате с нож или шиш.
  • Вадите, завивате с кърпа и оставяте да постои.
  • После си дръпвате по едно парченце и го хапвате както ви се харесва.Да ви кажа и без нищо е вкусен този хляб.












4 коментара:

  1. Разкошни са филийките на този хляб, Светле🥰! Благодаря за рецептата, записана е! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, благодаря ти за уникално вкусното хлебче!!! Рецептата влиза в графа "Най-любими". <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, аз най-сърдечно ти благодаря за доверието и споделянето на рецептата.Поздрави!

      Изтриване