Страници

четвъртък, 8 юни 2017 г.

Барселона - град,в който искам да се връщам 2 част

   
   Продължаваме да трамбоваме барселонските улици.Има толкова много за разглеждане,а времето ни е толкова малко.Имам предимство,че в музеите съм влизала преди и сега искам само да си припомня улиците и площадите,да подишам въздуха и да ме намокрят фонтаните.





   Ден трети в каталунските земи започна с кратко пътуване до планината Монтсерат и неговия манастир кацнал сред белите скали.А сред белите скали е  църквата на манастира приютила една черна Мадона.
   Две неща не трябва да се пропускат в този манастир.Хора на малките момчета и тази именно черна мадона.Бих казала, че дори и нерелигиозните хора трябва да я видят,защото сама по себе си тази фигура е интересна и много необичайна.Тя няма нищо общо с познатата Богородица и Исус.По скоро прилича на царица седнала на своя трон.А се нарича Черна,заради особения тъмен цвят. Хората,които искат да я видят отблизо и да си пожелаят нещо или да я помолят нещо са много.Опашката е винаги дълга и се чака доста.Минава се по цялата дължина на катедралата,изкачва се по стълби за да достигне до нишата където е поставена.Казват че трябва да се докосне с дясната ръка там където е нейната дясна,държаща земното кълбо.







   След като се извисихме в Монтсерат трябваше да бъдат зарадвани и феновете на футбола с посещение на стадиона на едноименния отбор.Аз лично не направих обиколка по терен,съблекални и ложи,но и разглеждането на магазина не беше по малко уморително.



   Аквариума.Непрекъснато чувах сравнения с този в Истанбул,кой бил по-голям в кой имало повече риби.Защо трябва да се сравнява непрекъснато на мен не ми е ясно.Всяко си е за себе си,най малкото заради мястото където се намира.Аквариума се намира в района на пристанището където има както много магазини,така и много яхти.А аз лодки и вода мога да гледам непрекъснато и няма да ми омръзне.










   Ден четвърти.Ден разнообразен.Разгледахме отвътре Катедралата на Барселона,отново направихме няколко тигела по Бари Готик,парка Цитаделата с разкошния фонтан и неочаквани зелени папагали,зоопарка,най-шарения и ароматен пазар Бокерия и разходка с влакче по крайбрежието за да стигнем до Пинеда където се намираше нашия хотел.
   Катедралата на Барселона си е истинска катедрала.Прекрасно осветена вътре.
   Не забравяйте да отидете и в градината където до езерцето с рибки се разхождат едни прекрасни бели пернати красавици.











   След катедралата се отправихме към парка Цитаделата,който много исках да разгледам.Не защото толкова ми се гледаха пейки и градинки,а защото от него се вижда в далечината Триумфалната арка,минава се покрай една красива сграда и най-вече исках да разгледам невероятния фонтан в центъра на парка.
   Паркът на Цетаделата е наречен така,защото на това място някога е имало крепост.Завършен е по време на световното изложение през 1888 година.Тогава е изграден и този фонтан-каскада,вдъхновен от фонтана Ди Треви в Рим.
   А зелените папагали бяха изненада.Така както се изненадах да ги видя навсякъде в Мадрид,така не очаквах да ги видя и тук.(за мадридските разказвам в пътеписите за испанската столица: Мадрид и Парковете на Мадрид ).








   А така и така бяхме в района решихме да разгледаме и зоопарка на Барселона.Нещо което можех да пропусна,но бях дала вече обещание че ще влезем.Много и разнообразни животни и птици има в зоопарка,но много от тях бяха в прекалено тесни клетки за да ми хареса наистина това място.











  На връщане към площад Каталуния имаше време да спираме в магазини и магазинчета.Оригинални стоки почти няма,както няма и оригинални продавачи.В центъра на Барселона пазарлъци и подвиквания за цени.Какво да се прави,това е вече нашия континент.
  На пазара Ла Бокерия както винаги си беше лудница,но много красива лудница.Не мога да му се нагледам на този пазар,а за опитването на различни вкусотии да не говорим.









На другата сутрин казахме адиос на морето и потеглихме...към други спирки.А колко още има за разглеждане в Барселона...




Ако историите,които разказвам и показвам ви харесват,заповядайте и в страничката ми във фейсбук:




Продължихме екскурзията:












Няма коментари:

Публикуване на коментар